Svet slavi Teslu

0

Ikona nauke: Adolf Šnajder objašnjava Teslin eksperiment
 

– Bili smo kooperativni partneri izdavačke kuće Jupiter iz Ciriha, a poziv čelnika firme Adolfa i Inge Šnajder, inače velikih poklonika Nikole Tesle, značajno je priznanje našem desetogodišnjem radu – kaže Stojanović koji je na kongresu osim literature izložio i čuveni Teslin "Plavi portret", delo slavne američke slikarke, kneginje Vilme Ljvov Parlagi (1867-1923).

– Govorio sam o Tesli kao naučniku i pronalazaču slobodne energije, o njegovom životu i muzeju u Beogradu. Postavilo se i pitanje: Tesla – Srbin ili Hrvat, pa sam i o tome morao da govorim. Mislim da sam nemačkom govornom području uspeo da objasnim Teslino srpsko poreklo i njegovu povezanost sa Srbijom – uveren je Stojanović.

 

Neodoljivi automobil na struju

Na Stojanovića, inače stručnjaka za luksuznu rasvetu, snažan utisak ostavio je i luksuz najnovijeg elektroautomobila tesla S.
– Tesla S (košta 120.000 franaka) se pojavio 2012. Tehnički je moderno opremljen, a brzinu od 100 kilometara postiže za samo 4,4 sekunde. Jedna taksi firma iz istočne Švajcarske koja je svoj autopark opremila elektro i gas automobilima u program je uvrstila i teslu S – oduševljen je Stojanović.

 

Na kongresu je inače bilo 150 učesnika iz Evrope i sveta, uglavnom naučnika koji se bave proučavanjem slobodne energije, a predstavljeni su i neki noviji izumi.

– Najzanimljivija inovacija bila je hidrocentrala firme Roš iz Nemačke koju je predstavio Karsten Vološke, vlasnik jedne od do sada 500 proizvedenih. Centrala je visoka oko pet metara, a ukopana u zemlju uz potrošnju 1.5 kilovata struje iz akumulatora, poizvede nedeljno 5,5 kilovata, što znači nedeljno četiri kilovata besplatne struje. S ovim novitetom praktično svako može da ima svoju elektranu jer košta samo 12.000 evra – kaže Stojanović i naglašava da će i dalje pratiti razvoj ovog noviteta, s kojim će domaćinstva moći bitno da smanje mesečne izdatke za struju.

 

Organizatori kongresa Slobodna energija za svet i čovečanstvo u Bregencu
 

– Nije bilo referata, ni učesnika koji nije spomenuo Nikolu Teslu jer je naš genije, osim 700 patenata, imao i pojekat za prenos slobodne, kosmičke energije i njenu primenu na zemlji.

– Nažalost, realizaciju ove Tesline vizije sprečili su profiteri koji nisu znali kako da naplate struju koja dolazi iz svemira – rekao je za "Vesti" Stojanović koji je, posle kongresa u Bregencu, uveren da će nauka otkriti "provodnik" koji će u utičnice dovesti energiju iz svemira.

 

Da mladi znaju

– Udruženje smo osnovali 2004. s ciljem da prikupljamo i širimo infomacije o Nikoli Tesli . Želimo da srpskog naučnika približimo mlađoj generaciji, koja je veoma malo upoznata s njegovim izumima. Mladima nije dovoljno poznato da su Teslini izumi ugrađeni u sve industrijske segmente i da bi današnji svet bez Tesle bio nezamisliv. Tesla je u istoriji slobodne energije svetski čovek broj jedan i to treba da se zna. Tesli možemo da zahvalimo naročito za pronalazak izmenične struje, višefaznog strujnog sistema, prenosa električne energije na daljinu, daljinskog upravljača, neonske cevi, temelja robot tehnologije, osnove radija i radarskog principa – naglašava Petar Stojanović, osnivač udruženja Tesla sosajeti iz Sent Galena.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here