Lična arhiva
Zahvalne dobrotvorima: Sestre manastira Svete Petke sa štićenicama

Imajući u vidu neizvesnu situaciju prouzrokovanu koronavirusom i poželevši stoga da još jednom pomogne manastir Svete Petke Izvorske iz Donje Mutnice kod Paraćina, naš redovni čitalac iz Švajcarske ponovo je uputio pomoć monahinjama ovog manastira, kao i njwihovim štićenicima.

Vodeći se geslom da je delo važnije od imena, to je i ovaj divni čovek, kao i prethodnog puta, direktno poslao pomoć monahinjama ovog manastira, u iznosu od 1.300 franaka, kako bi olakšao svakodnevnu brigu oko samog funkcionisanja manastira i Doma za decu ometenu u razvoju.

Jedino što je poručio jeste:

“Hvala Bogu i Svetoj Petki, nadam se da sam na ovaj način uspeo bar malo da
pomognem”.

To, međutim nije sve, jer je na ovaj manastir, a ujedno i Dom za decu i omladinu ometenu u razvoju, mislilo i Kolo srpskih sestara Žene mironosice pri Crkvi svetog arhiđakona Stefana u Kizborou. One su, kao što smo već zabeležili, dva priloga od po 290 evra (ukupno 580 evra), namenile upravo manastiru Svete Petke Izvorske.

Odmah smo kontaktirali mati Glikeriju, zamenicu igumanije Marije u manastiru Sveta Petka, da je obavestimo o donaciji koja im je uplaćena.
Sve potrebe su zadovoljene.
– Zahvaljujući tako dobrim ljqudima popunili smo sve potrebe i dobile smo sve što smo tražile kad smo bile u teškoj situaciji. Istina, novonastala situacija sa koronavirusom je i nas pomela. Imamo mnogo dece, mnogo štićenika, pa su i potrebe velike, a nas sestara
je nedovoljno da brinemo o svima, zbog čega moramo povremeno da angažujemo žene iz sela da nam pomognu – rekla je mati Glikerija, dodavši:
– Ipak, Bogu hvala, snalazimo se. Sveta Petka pazi sve nas. Mi smo samo poslušnice i trudićemo se i dalje da funkcionišemo što je bolje moguće i uz Božju pomoć – rekla je mati Glikerija.

Niko se nije razboleo

Dodala je i da je najbolji dokaz za njenu tvrdnju taj što se niko od štićenica nije razboleo već duže vreme.

– Od kad je eskalirala pandemija koronavirusa, to nam niko od lekara nije ni dolazio u
posetu, niti je sad to moguće. Samo su nas obilazile i pomagale nam medicinske sestre. Ali, kao što rekoh, Sveta Petka je ta koja brine o nama, pa nismo ni imale zdravstvenih problema. Veliko i od srca hvala divnim ljudima koji misle na nas i pomažu nam na ovaj način da se pripremimo za neizvesnu zimu. Molićemo se svakog dana za njihovo zdravlje i sreću – rekla je mati Glikerija.

Poslednjh meseci, podsećanja radi, monahinje su pored redovne brige o štićenicama bile suočene sa raznim problemima. Zahvalujuć i izveštavanju medija o tome, ubrzo je pribavljeno sve što im je nedostajalo, poput hrane, sredstava za higijenu, pelena za odrasle do 70 kilograma, kao i sredstava za dezinfekciju.

Na adresu domskog odeljenja, podsećanja radi, stigla je i opomena pred isključenje struje. Problem je nastao zbog višemesečne situacije u kojoj nije postavljen novi direktor Centra za socijalni rad, koji je između ostalog nadležan i za korisnike Doma za ometene u razvoju u sklopu manastira.
Teškoće su trajale mesecima, ali ova oaza mira i ljubavi u kojoj žive ometeni u razvoju uspela je da opstane zahvaljujući pomoći dobrih ljudi. Nadaju se da će tako biti i ubuduće.

– Podrška koja nam je stizala u proteklo vreme, prevashodno iz dijaspore, omogućila nam je da rešimo mnoge probleme. Pelene za odrasle su nam u ovom trenutku najdeficitarnije, sve ostalo imamo. Zato se zahvaljujemo na svakom prilogu ljubavi koja nam stiže – poručila je mati Glikerija.

Oaza mira i ljubavi: Manastir Svete Petke Izvorske

Utočište za decu sa posebnim potrebama

Sestrinstvo manastira Sveta Petka Izvorska pored molitvi i bogosluženja veći deo dana čuva, brine i pruža bezrezervnu ljubav i duhovnu utehu deci koju su čak i roditelji ostavili zbog nemogućnosti da izađu na kraj sa njihovim umnim, fizičkim i psihičkim poremećajima. Trenutno u manastirskom domu boravi 88 autističnih i u razvoju ometenih žena uzrasta od 18 do 80 godina, od kojih su 44 nepokretne. Manastir Sveta Petka Izvorska nastao je još u 14. veku. Obnovljen je kao muški manastir 1824. godine. Svoj preobražaj i današnju namenu manastir je dobio 1942. godine, kad ga prvi put nastanjuju izbeglička deca. Još u vreme Drugog svetskog rata sestra Jefimija je uprkos oskudici u kojoj se manastir nalazio primila 30 izbegličke dece. Po završetku rata igumanija Jefimija odlučuje da pod manastirske skute primi devojčice ometene u razvoju na trajnu negu i čuvanje.

Kako pomoći?

Ukoliko još neko od naših čitalaca prilogom želi da podrži i pomogne manastir Svete Petke Izvorske može to da ućini na sledeći način:
Iz Srbije uplatom na žiro račun broj
105-0000002249328-44 (AIK Banka)
Instrukcije za devizno plaćanje: (Banka Intesa)
IBAN: RS35160533020006432073 SWIFT DBDBRSBG
Ime i prezime korisnika doznake: Glikerija Stevlić
Adresa korisnika doznake: Senje bb, 35230 Ćuprija
Republic of Serbia
Osoba za kontakt: mati Glikerija
Telefon: +381 35 540 458 i 540 568
Mobilni: +381 66 300 905