Z. Mirković
Svetosavska Himna: Ponosni roditelji snimaju decu

Srpski kulturni centar “Stevan Mokranjac” iz Beča i ove godine je podelio svetosavske paketiće članovima dečjeg folklora. Uprava kluba s predsednikom Sašom Kostićem pripremila je 140 paketića za igrače Školice folklora i pionirskog ansambla. Mališani su, pre uručenja svetosavskih paketića, najpre otpevali Svetosavsku himnu i potom recitovali prigodne pesme pred ponosnim roditeljima, koji su do poslednjeg mesta ispunili prostorije udruženja.

Kao i prethodne godine, i ovaj put je koreograf “malih” ansambala Aleksandar Novaković bio prerušen u Svetog Savu, a program je vodila Biljana Vlajić, koja je pročitala i monolog o Svetom Savi. U programu je učestvovao i harmonikaš Marko Galonja.

SKC “Stevan Mokranjac” je od osnivanja, pre više od dve decenije, kao cilj postavio negovanje srpske tradicije i kulture, kako mladi ne bi zaboravili svoje korene. Prema rečima predsednika Kostića obeležavanje Svetog Save u tome zauzima značajno mesto i proslavi ovog praznika posvećuje se posebna pažnja.

– Sveti Sava je klubu izuzetno važan jer je on ujedinitelj srpskog naroda, srpski prosvetitelj, i zalagao se za sve ono za šta se zalaže i naše društvo. Zbog toga veliki značaj polažemo na ovaj dan i pokušavamo poruke Svetog Save da prenesemo na našu decu – kazao je Saša Božinović, potpredsednik SKC “Stevan Mokranjac”.

I majice na poklon

Posle uručenja paketića sa slatkišima, Milorad Runjo, umetnički rukovodilac SKC “Stevan Mokranjac”, mališanima je predao majice društva, koje su oni odmah ponosno obukli.