Sveti se dedi Pikasu prodajući njegove slike

0

Beta/AP/F. M.
Osveta dragom dedi koji nije voleo decu
 

U knjizi iz 2001. godine "Pikaso: Moj deda", Marina se požalila da Pabla Pikasa deca nisu interesovala i da je svakoga ko mu se približi "bacao u očaj".

Gospođa Pikaso (64) je ove nedelje objavila da je spremna da ponudi sedam dedinih radova procenjenih na 200 miliona funti. Ona takođe planira da proda i njegovu vilu kod Kana. Zašto? Kada je prodala dve Pikasove slike prošle godine, najavila je da će rasprodati i ostale.

– Po prvi put, radim nešto sa mojim dedom, iako on nije više sa nama. Rasprodaja je način da on postane deo mog životnog cilja i rada – rekla je tada, piše britanski Independent.

Marina Pikaso se bavi pomaganjem siromašnima, posebno deci bez roditelja iz Vijetnama, a najveći deo prikupljenih sredstava otišao je u njenu fondaciju za pomoć deci. Ona raspolaže Pikasovom kolekcijom, koja navodno broji 400 slika i 7.000 skica, i, kako kaže, na ovaj način "primorava mrzovoljnog genija da uradi nešto za decu", makar 41 godinu pole smrti.

Marina Pikaso, rođena 1950. godine, živi u Ženevi i ćerka je Paula, Pikasovog prvog sina iz kratkog braka sa ruskom balerinom Olgom Hohlovom.

– Prodajem ove slike kako bih sebi dala razlog za postojanje. Provela sam dobar deo svog detinjstva u velikom siromaštvu. Mnogo godina nisam mogla da pogledam dedine radove jer su za mene predstavljali ogromnu patnju – rekla je ona nedavno.

Ovog puta je odlučila da platna prodaje sama, jer je bila nezadovoljna prošlogodišnjom aukcijom kuće Sotbi u Parizu. Među sedam slika koje će ovom prilikom biti prodate je i portret Marinine bake Olge Hihlove iz 1923. godine kao i "Majka i dete" (35 miliona funti) i "Žena s mandolinom" (40 miliona funti).

Očekuje se veliko interesovanje za Pikasovu kuću "La Californie" gde je proveo poslednje godine sa Žaklin Roke, majkom njegovo dvoje (od četvoro) dece.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here