Predsedništvo Srbije
SAGLASNOST O SVEMU: Patrijarh Porfirije i Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se s patrijarhom srpskim, Njegovom svetošću Porfirijem, povodom 80 godina od osnivanja sistema koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu i obnove spomen-kompleksa manastira Jasenovac.

Vučić je rekao da je Srbija zajedno sa Republikom Srpskom razgovarala kako i na koji način da učine sve da ne budu zaboravljene Jasenovačke žrtve, kao i da pomogne SPC koja ima značajnu ulogu u ovom procesu.

– Danas smo postigli dogovor i prenosim potvrdu iz Republike Srpske o izgradnji svesrpskog svetilišta u Donjoj Gradini. To je veliki memorijalni centar u kom ćemo podsetiti na srpsko ime i prezime. Razgovarao sam sa patrijarhom i o jasenovačkom kompleksu gde SPC ima mnogo toga u vlasništvu. Mi ćemo učestvovati u podršci i obnavljanju nečega što mislimo da je veoma važno za našu istoriju, počev od ustaške bolnice, pa do drugih objekata – rekao je Vučić.

On je preneo da je od patrijarha Porfirija i vladike Jovana, episkopa slavonsko-pakračkog čuo da u jasenovačkom kompleksu mora da se popravi mnogo toga. Država Srbija pomoći će i obnovu Pakračke biblioteke. Predsednik je istakao da će biti učinjeno sve da srpsko ime i prezime ne bude zatrto.

Svetu reći istinu

– Razgovarali smo i kako da svetskoj javnosti pokažemo šta je srpski narod prolazio decenijama unazad i da se širi istina o tome. Ponosan sam što Srbija i naš narod pamte i što nikada neće zaboraviti svoje žrtve – naveo je predsednik.

Patrijarh Porfirije zahvalio se predsedniku Srbije, kao i vladici Jovanu i direktoru Muzeja žrtava genocida u Beogradu Dejanu Ristiću koji su takođe prisustvovali sastanku.

– Pokazali su veliki trud i brigu u odnosu na sve žrtve našeg naroda u 20. veku, a naročito za one koji su nastradali na najteži način, kao u Jasenovcu. Istakao bih reč “svetilište”, koju je izgovorio predsednik, jer ona najbolje pokazuje stradanja našeg naroda – istakao je patrijarh.

Njegova svetost naglasila je da su se oni koji su činili zločine u Jasenovcu ispisali iz istorije i iz svakog naroda. Patrijarh srpski rekao je da je mnogo puta bio na mestima stradanja i da je u Jasenovcu imao utisak da je ušao u sasvim drugačiju zonu postojanja u odnosu na sve oko nas.

Molitva za mir

– To je mistična zona, što pokazuje da je reč o svetilištu. Ništa bolje nije moglo da se desi nego da tamo nikne ženski manastir Jasenovac i da to mesto bude svetilište. Molitva jeste pamćenje i sećanje na prošlost, ali i na budućnost. Pamćenje se ne sme pretvoriti u zlopamćenje, i moramo se moliti da se to nikada nikome i nigde ne ponovi – rekao je patrijarh srpski.

On je naglasio da se veoma raduje što postoji saglasnost o svemu što treba činiti, jer je to jedan od širokih i efikasnih puteva da se grade mir i dobrota putem učenja njegovog prethodnika patrijarha Germana “pamtimo, ne zaboravljamo, ali uvek želimo da praštamo drugima”.

POHVALA PATRIJARHA I PREDSEDNIKA: Dejan Ristić (levo) i vladika Jovan (desno) uložili veliki trud

Muzej genocida na sajmištu

Predsednik Vučić rekao je da će na prostoru Starog sajmišta u Beogradu, gde je takođe bio logor, nastojati da se otvore paviljoni koji bi bili najbolje mesto za Muzej žrtava genocida, i to od aprila naredne godine.

– Moramo da rešimo problem sa Starim sajmištem. Podnećemo inicijativu da taj deo obale Save nosi naziv Jasenovačkih žrtava – rekao je predsednik.

Naučni centar za istraživače

O izgledu i sadržaju budućeg Memorijalnog centra Donja Gradina posle sastanka nije bilo reči, već samo o obnovi objekata koji su postojali u logoru smrti u Jasenovcu. Međutim, posle nekoliko neuspešnih konkursa, pre pet godina usvojeno je idejno rešenje poznatog beogradskog arhitekte Slobodana Maldinija koje su osim Vlade RS podržali i SPC, Svetska organizacija Roma i Savez jevrejskih opština.

Prema zamisli arhitekte, spomen-kompleks na obali Save trebalo bi da bude mesto komemoracije i odavanja počasti, ali i ambiciozni naučni centar, koji će biti nezaobilazna adresa za sve istraživače Jasenovca, Holokausta i genocida u NDH.

Memorijal u Donjoj Gradini, prema toj zamisli, činio bi glavni objekat površine 2.500 kvadratnih metara i tri odvojena objekta s večnom vatrom posvećena sećanju na stradale Srbe, Jevreje i Rome.

Centralna zgrada od opeke, pokrivena staklenom kavernom, predviđena je po uzoru na ciglanu u kojoj je bio glavni logor. Kupe su preuzete sa oblika peći za opeku, koje su tokom genocida korišćene kao krematorijumi.

Ljubav obnavlja porušeno

Vladika Jovan rekao je da je od proboja preživelih logoraša najveći događaj bio osvećenje obnovljene crkve u Jasenovcu, septembra 1984. godine.

– Ta crkva proglašena je za manastir 2000. godine od kada su tamo došle monahinje zaživeo je. Evo, mi smo sada na novom pragu kada je uz ogromnu ljubav i pomoć Republike Srbije i njene Vlade dobijena dozvola za obnovu hrama – istakao je vladika Jovan.

Zapravo, ceo manastirski kompleks već se obnavlja sredstvima Republike Srbije. Crkva posvećena Rođenju Svetog Jovana Preteče mnogo je oštećena tokom rata devedesetih, a u manastirskoj celini su i zgrada nekadašnje srpske škole iz 19. veka i drugi objekti.

– Da bi crkva zasijala starim sjajem, neophodno je da se zameni krov, obnovi fasada, uradi drenaža… Teško je u ovom trenutku proceniti koliko će da košta obnova. Oštećenja su velika, godinama se ništa nije radilo – rekao je vladika Jovan.