Privatna arhiva

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije proglasio je Fond dijaspora za maticu za Dobrotvora Spomen-hrama Svetog Save.

Ovo je jedno od najviših priznanja SPC za izgradnju i završetak jednog od najvećih pravoslavnih crkva na svetu, ali i jedno od najvrednijih crkvenih priznanja srpskoj dijaspori koja je otpočetka bila uključena u izgradnju hrama.

Dr Ljiljana Verner iz Hanovera, predsednica Upravnog odbora fonda i Živadin Jovanović, izvršni direktor fonda objašnjavaju za “Vesti” da je ovo humanitarno udruženje od osnivanja, 1999. na zahtev dijaspore, aktivno učestvovalo u obnovi brojnih svetinja.

– Poštujući volju donatora iz srpske dijaspore, fond je godinama pružao pomoć SPC za obnovu i rekonstrukciju srednjovekovnih manastira i crkava, za izgradnju novih crkava, za opremanje manastirskih ekonomija, kako u Srbiji, uključujući pokrajinu Kosovo i Metohiju, tako i u Republici Srpskoj, Crnoj Gori i Hrvatskoj – ističu naši sagovornici.

Fond je pomogao izgradnju Spomen-hrama Svetog Đorđa u Mojkovcu, u slavu heroja Mojkovačke bitke, obnovu hramova SPC u Plaškom, Petrinji, Prebilovcima, Klepcima, Manastira Duboki Potok kod Kosovske Mitrovice i Parohijskog doma u Peći, Manastira Miliva, kod Despotovca, Manastira Kalenić i Preradovac, izgradnju nove crkve u Banatskom Velikom Selu i mnoge druge.

Naši sagovornici navode da je fond od osnivanja posebnu pažnju posvećivao pomoći srpskom narodu na KiM.

– Pored drugih značajnih vidova pomoći, pruženih proteklih godina, ovo humanitarno udruženje poslednjih sedam godina daje redovnu mesečnu pomoć od 100.000 dinara Narodnim kuhinjama na KiM, pod patronatom Eparhije Raško-prizrenske, za nabavku osnovnih životnih namirnica. U Brnjici, nedaleko od Gračanice, Fond je finansirao izgradnju dečjeg obdaništa Đurđevak, za 130 dece – ističu čelni ljudi Fonda dijaspora za maticu.