A. Živanović
BRATSKI SUSRET: Hodočasnici sa sunarodnicima iz Orahovca i okoline

Nedavno se ispred Hrama Svetog Save u Beogradu okupila grupa starih znanaca. Okupili su se sa verom i nadom da će ovog puta uspeti da posete svetinje na Kosovu i Metohiji.

Radosni zbog ponovnog susreta, prisetili su se događaja iz marta prošle godine kada je zbog uvođenja vanrednog stanja i situacije sa korona virusom, njihov autobus stigao samo do Preljine. Vratili su se u Beograd, a neki od njih više od godinu dana čekali su ovaj trenutak.

Pričest u Bogorodičinoj crkvi u Orahovcu

I kao što se ništa ne događa bez razloga, tog vikenda SPC i njeni vernici obeležavali su Zadušnice i Duhove ili u narodu praznik poznat kao – Trojice. To je bio i razlog više da se obiđu svetinje i bude sa našim narodom koji je ostao da živi u južnoj srpskoj pokrajini. Iako je ovo bilo 81. po redu humanitarno pokloničko putovanje u organizaciji NAS Svi za Kosmet, svako putovanje je posebno i dugo se pamti, do nove prilike da se ponovo ide.

Mural Nušiću u Velikoj Hoči

Bila je čast videti Gazimestan, manastir Draganac, prošetati carskim Prizrenom, pored reke Bistrice. Videti manastir Gračanicu u godini kada slavi 700 godina postojanja, prisustvovati liturgiji u Bogorodičnoj crkvi u Orahovcu, pomoliti se Bogorodici Ljeviškoj, videti Svete Arhangele – zadužbinu cara Dušana koja polako vaskrsava, napiti se hladne vode na Šar-planini!

U manastiru Draganac
Zvona u Svetim Arhangelima

Lepo je i kada se umorni hodočasnici nađu u kućama srpskih domaćina u Velikoj Hoči koji ih uvek dočekaju kao najrođenije. Tada se uz čašu dobrog vina i razgovora sabiraju utisci i sa nestrpljenjem očekuje naredni dan kada će na Trojice obići Visoke Dečane, Pećku patrijaršiju i u povratku manastir Banjsku.

POKLONJENJE CARU LAZARU I JUNACIMA: Na Gazimestanu

 

OBNOVA JOŠ TRAJE: Ulaz u manastir Sveti Arhangeli kod Prizrena