SOC.ORG.AU
Liturgija posvećena Ognjenoj Mariji

Od osnivanja Misionarske parohije Svetog velikomučenika Georgija u rudarskom naselju Lajtning Ridžu pre četvrt veka, poslednjeg vikenda meseca jula kada se u ovom mestu održava i Festival poludragog kamena opala, vredne članice Kola srpskih sestara proslavljaju svoju zaštitnicu Svetu mučenicu Marinu u narodu poznatu kao Ognjena Marija.

Crkva čuva srpstvo: Vladika Siluan

Kao i svake godine, parohijani su i ovoga puta dočekali episkopa australijsko-novozelandskog Siluana i goste koji su došli sa raznih strana Australije da za ovaj poseban dan budu sa ovom parohijskom zajednicom. Mala, ali vredna srpska zajednica Lajtning Ridža, jedna je od najmlađih po osnivanju, ali od samog početka poznata po srdačnom prijemu i gostoprimstvu, objavljeno je na sajtu Mitropolije australijsko-novozelandske.

Vladika Siluan na putu od Sidneja do Lajtning Ridža posetio je u subotu 27. jula i parohijsku zajednicu u gradu Moriju, gde je imao sastanak sa članovima parohijskog saveta na čelu sa Milovanom Cikotom. Sutradan, 28. jula u Lajtning Ridžu, episkop Siluan služio je Svetu arhijerejsku liturgiju, uz sasluživanje parohijskog administratora oca Staniše Ostojića, protođakona Petra Mrakića i prisluživanje čtečeva iz Sidneja i Volongonga. Pevnicu je vodio ipođakon Milijan Nikolić, sa kćerkom Teodorom i dugogodišnjim pojcem Jandrijom Vujićem.

U svojoj besedi episkop Siluan govorio je o životu Svete mučenice Marine i njenoj žrtvi koju je prinela za Hrista, napominjući da njen život daje svima nama primer kakvi treba da budemo i da se ni po kakvu cenu ne odreknemo Hrista. Vladika je potom naglasio da treba da podržavamo jedni druge:

– Lepo je videti braću i sestre iz drugih parohija Sidneja, Melburna i Brizbejna koji su došli da podrže ovu malu zajednicu, koja jeste geografski udaljena ali nikako nije odvojena od ostalih srpskih svetinja, jer pripadamo jednoj Svetosavskoj crkvi. Srpski narod, gde god da se nalazio u svetu, oduvek je znao šta treba da ima pored sebe, a to je bogomolja, crkva kao i crkvena slava koja je produžetak crkve, gde se verni narod može okupljati posle Svete liturgije – to je mesto gde jedni druge duhovno okrepljujemo i snažimo.

Trpeza ljubavi

Nakon Svete liturgije u crkvenoj sali episkop Siluan je blagoslovio slavsku trpezu ljubavi, nakon čega je otac Staniša u ime misionarske zajednice pozdravio vladiku i prisutne goste. Predsednik saveta Misionarske parohije Miodrag Backović takođe je poželeo dobrodošlicu svima i poželeo da se što češće okupljamo oko svoje matice crkve, nakon čega se episkop Siluan obratio i poželeo svim sestrama srećnu slavu, zahvalivši na gostoprimstvu.

Na kraju je protođakon Petar svojim predivnim glasom otpevao nekoliko rodoljubivih srpskih pesama, što je pozdravljeno velikim aplauzom.