B. Đorđević
Ruže na dar: Ispoštovan stari običaj

U Berlinu postoje brojne organizacije koje se bave integracijom stranaca u nemačko društvo, a jedna od takvih je i Kulture u mom kvartu (“Kulturen im Kiez”), u berlinskoj opštini Centar (Mitte), delu nekadašnjeg Vedinga. Ova organizacija pomaže doseljenicima iz istočne Evrope, kroz okupljanja i savetovanja na romskom, rumunskom i južnoslovenskim jezicima, zatim i na španskom i ruskom, a u ređim slučajevima, i na engleskom. Tako je ovog 6. maja obeležen romski praznik Ederlezi, koji pravoslavni Romi istovremeno slave i kao Đurđevdan. Projekte ove organizacije sprovode i socijalne radnice Danijela Šoko, Milena Ademović i Dragica Radosavljević.

– Pre korone, ovakva okupljanja organizovali smo svakih pola godine, i sada, posle dužeg vremena, organizujemo jedno okupljanje ovde u Vedingu, a povod je Đurđevdan, koji se slavi širom Balkana, a Romi ga još zovu i Ederlezi. Naravno, svi su dobrodošli, imamo muzički program uz grupu Balkan boem – predstavila je Danijela Šoko ovaj vid druženja, na kome su hrana i piće za sve besplatni.

Svetkovina je protekla u atmosferi radosti, a deci su deljene, po starom romskom običaju, ruže.

Danijela je kao izbeglica iz Zenice došla pre tačno trideset godina. Dobro su joj poznate sve faze snalaženja u Nemačkoj, i sada, kao majka tri ćerke, odlučila je da se posveti pomaganju onima koji tek dođu:

– Udruženje je spontano nastalo 2007. kada su se familije neformalno okupljale na Leopold placu, i građani Berlina pokušali da ih savetuju i pomognu u snalaženju u glavnom gradu Nemačke. Te porodice dobrim delom bile su iz Rumunije i Bugarske, koje su upravo te godine i pristupile Evropskoj uniji. Od 2016. godine, projekat se finansira sredstvima SR Nemačke i Berlinskog senata. Od tada imamo svoje prostorije, i saradnike koji su tu stalno zaposleni. Godišnje uspemo da posavetujemo oko hiljadu i po familija, i pomognemo im da svoje probleme reše na što bezbolniji način. Familije koje nam se obraćaju su iz cele Evrope, a pre svega iz Rumunije, Bugarske, i zemalja bivše Jugoslavije. U pitanju su pre svega romske familije, ali dobrodošli su i pripadnici drugih populacija.

Dragica Radosavljević posebno je aktivna kada najmlađi treba da se ohrabre da istraju u procesu integracije i navodi:

– Kao socijalni radnik, pratim ljude koji nam se obrate za pomoć, kada treba da se obrate socijalnim službama, kao i prilikom odlaska kod lekara. Jezičke barijere u početku su velike. Takođe, bavim se decom, i imala sam grupu od desetoro dece, predškolskog uzrasta, uglavnom iz romskih familija. Nije retka pojava da se ona suoče s diskriminacijom i u obdaništu, i kasnije u školi, gde im naša pomoć mnogo znači. Bila sam presrećna kad sam videla, kako su se, uz naš veliki trud, bez problema uključila u školski sistem Nemačke. Najviše se ponosim kad vidim da je porodica uspela da napravi krupne i uspešne korake u pravcu integracije.

Majstori atmosfere: Članovi benda Balkan boem

Pomoć pri prevođenju

Milena Ademović izlazi u susret tražiocima savetodavne pomoći, na srpskom, bugarskom i romskom jeziku.

– Iz Niša sam došla u Berlin 1998. godine, a put snalaženja bio je, kao i kod mnogih, dug i trnovit. S obzirom na to da kao Romkinja dobro znam i romski jezik, ukazala se prilika da se angažujem na pomoći onima koji tek dođu, a ne znaju nemački. U Nišu postoje tri mahale, u kojima se govori arlijska varijanta romskog jezika, a varijanta s kojom se može komunicirati s Romima iz čitave Evrope zove se čergarska, koju sam naučila u Berlinu.

Za uspomenu: Integracija na delu

Nalažnje posla i stana

Danijela Šoko navodi da su prvi problemi s kojima se oni susreću nalaženje posla i stana:

– Mi ih jednostavno prosleđujemo do institucija koje se time direktno bave. Zatim im pomažemo da što pre dobiju finansijska sredstva i pravo boravka. Nalazimo se u opštini Centar, ali nam dolaze ljudi iz celog Berlina, i neki dođu samo jedanput, a neki nam redovno dolaze. U novije vreme, potreba građana iz Srbije i Bosne i Hercegovine da dođu da žive i rade u Nemačkoj je znatno izraženija.

Kontakt

Udruženje “Kulturen im Kiez” e.V. nalazi se u Utrechter Str. 36, 13347 Berlin, a kontaktirati se može telefonom na 030/9832-7767 ili mejlom info@kulturen-im-kiez.de.