M. Stanković
Božur i Jeleče sa protom Marinkom

Prošle nedelje su na dan Svetog Vasilija Ostroškog i na Dan žena mironosica osnabrički parohijani proslavili svoju hramovnu slavu Đurđevdan, najpre molitveno u hramu, a zatim kroz veliko narodno veselje koje je organizovano uz bogatu trpezu u crkvenom domu “Sveti knez Lazar” i muziku uživo.

Slavsku liturgiju je služio protojerej-stavrofor Marinko Rajak, starešina hrama, a u oltaru su mu pomagali Milorad Miščević i Bojan Bera.

Molitvu je dopunjavao svojim pojanjem hramovni hor, koji su ovoga puta činile samo parohijanke, koji je predvodila Branka Životić. Sveto pričešće je primilo mnoštvo vernika, a najviše dece. Prota Marinko je svoju besedu posvetio Svetom Đorđu, kome je posvećen hram i slava, Svetom Vasiliju Ostroškom, na čiji dan je i slavljena hramovna slava, ali i mironosicama koje su ove godine praznovane baš na isti dan (slave se uvek druge nedelje posle Vaskrsa).

Naročito lep deo besede prota je posvetio ulozi žene u pravoslavnoj crkvi, njenom neumornom radu i brizi za bližnje. Govoreći o velikom srcu i neizmernoj ljubavi koje sestre pravoslavke svima daruju naglasio je:

– Velika je čast biti članica Kola srpskih sestara i ogromne su zasluge svih članica.
Posle liturgije svi prisutni su krenuli u trokratni ophod oko hrama. Litiju su predvodili barjaktari i najmlađi koji su s ponosom i ljubavlju nosili ikone.

Nakon trokratnog ophoda, po sunčanom majskom vremenu, ispred ulaza u hram su osvećena slavska znamenja, koja su pripremili kumovi slave, Milka Bude sa porodicom. Ona je kumstvo za narednu godinu predala porodici Darka, Ivane i Branka Milovića.

Po osvećenju slavskih znamenja ispred hrama, zalepršala je mladost u ritmu omiljene zavičajne muzike. Šarenilo narodnih nošnji ulepšalo je slavsko raspoloženje. Najpre je nastupalo folklorno društvo Jeleče iz obližnjeg Fersmolda. Uz njih su bili i koreografi Blagoje Laketa iz Novog Sada i Trifko Laketa iz Diseldorfa, koji ih često posećuju i podržavaju njihov rad.

– Lepo je bilo gledati našu decu i omladinu kako igraju, a još su lepši njihovi osmesi koji iskazuju koliko zadovoljstvo nalaze u igri – rekla nam je Radenka Petrović iz Minstera, koju svi znaju po nadimku Hadži Mica.

Njeno mišljenje dele svi.

Uz bogatu slavsku trpezu i muziku uživo slavlje je nastavljeno do kasnih popodnevnih časova.

Božur zablistao

Nastupile su i dve grupe crkvenog folklora Božur, mlađa i starija, sa kojima neumorno vežba Biljana Dabić i koja ima veliku podršku svih roditelja, a naročito Ivane Jakšić. Božur je zablistao u novim nošnjama. Veliki doprinos u pripremi nošnji za stariju grupu dala je Ivana Jakšić šijući haljine za devojke.

Izvor:
M. Stanković - Vesti

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here