Lična arhiva
Pozdrav Dobrotvorima: Profesorka Olivera Radić sa učenicima

Nova školska godina za većinu školaraca započela je uzbudljivo, ali za pojedine učenike koji se svakodnevno suočavaju sa brojnim preprekama i samim opstankom na srpskom vekovnom ognjištu, započeta je sa olakšanjem, zbog saznanja da neko izdaleka misli i pazi na njih. Da se i naslutiti da je u pitanju naš plemeniti čitalac O. V. iz Sidneja koji sa porodicom, već treću godinu zaredom, svakog meseca izdvaja 600 dolara (po 120 dolara) za četvoro učenika Gimnazije u Orahovcu na Kosmetu, kao i đaka pešaka sa Golije.

Rame uz rame sa ovim dobročiniteljem je i Baka Ana iz Kanbere, koja za još dvoje đaka ove Gimnazije upućuje dvomesečnu stipendiju od 270 dolara. Novac je kao i obično, ubrzo po prispeću, prosleđen na adresu Gimnazije.

– Sa radošću možemo da se pohvalimo da smo uspešno startovali sa novom školskom godinom. Imamo tri nova učenika i želimo da se zahvalimo svim darodavcima i dobrotvorima koji su nam pomogli da u ovim teškim vremenima za našu školu i uopšte naš narod u okupaciji funkcionišemo i inspirišemo celu zajednicu za opstanak. Naših 15 učenika su dobila deo pribora, udžbenike i stipendije, koje je i tokom leta uplatio naš dobrotvor O. V. Zahvaljujući našoj državi Srbiji i dobrotvorima, Srbima iz cele dijaspore, bez kojih ne bismo mogli da počnemo novu školsku godinu, mi idemo dalje. Hvala i vama što se trudite oko nas i naših učenika, mnogo nam znači. Istina, ove godine imamo ukupno 15 učenika (što je za troje učenika više nego prethodne godine, a za nas je to veliki uspeh) u tri razreda: tri u prvom, šest u drugom i šest u trećem. Četvrti nemamo. Mislim da su “Vesti” i naši donatori učinili da nam se učenici upisuju i na tome vam neizmerno hvala – istakla je profesorka Radić.

Prema njenim rečima ono što je interesantno jeste da imaju osam učenika iz četiri porodice. Tačnije, braću Dušana i Nikolu Čukarić, dve sestre Šavelić, Katarinu i Hristinu (Katarina je druga, a Hristina prva godina). Roditelji im nigde ne rade, a otac je uz to i bolestan. Žive kao i Čukarići u Velikoj Hoči. Imaju i braću Bojić. Danilo je drugi, a Miroslav prvi razred, i brata i sestru Micić. Ljubicu već stipendira naš plemeniti O. V. iz Sidneja, a njen brat Miroslav je ove godine upisao prvi razred.

– Pored njih, vašim čitaocima tu su već poznati Dimitrije Radić, Lazar Grković i Darinka Ulamović iz Orahovca, kao i Adelina Beriša iz Velike Hoče. Za sada je gospodin O. V. potvrdio da će stipendirati četvoro učenika kao i do sada, a kako Baka Ana iz Kanbere stipendira i dalje braću Čukarić, onda nam ostaje još devetoro učenika bez stipendije. Ukoliko neko želi da nam pomaže i stipendira našu decu, da postane novi donator, može da nam se javi porukom na stranici Gimnazije Orahovac, na Fejsbuku, ili preko “Vesti”, koji već četiri godine posreduju između nas i donatora. Hvala još jednom na trudu i ljubavi, pa da nam jednom sa donatorima dođete u posetu i u goste – poručuje Olivera Radić.

Prijatelji iz Italije

– Proteklih dana našu Gimnaziju posetio je i italijanski prijatelj Fabio Frančeskini i uručio nam set za opremanje kabineta hemije. Direktorka Gimnazije mu je u znak zahvalnosti i ljubavi prema srpskom narodu uručila Zahvalnicu. Hvala svima koji su pomogli da se obezbedi novac i kupi ova bogata oprema, hvala organizaciji LOVE – hvala Fabio Franceskini.

Pored njega moramo da istaknemo i italijansku organizaciju Una voce nel silenzio (Glas tišine), koja nam je pomagala umnogome u prošlosti. I oni su nam bili u poseti, što nas je veoma obradovalo. Zanimalo ih je kako dalje mogu da pomažu školu i kakva je trenutna situacija sa Albancima, da li smo bezbedniji nego prošli put kada su bili. Uživali smo u zajedničkom razgovoru i novim idejama kako da njihovim sredstvima unapredimo nastavu za naše učenike – navode iz orahovačke Gimnazije.

Nagrade

– Učenicima naše Gimnazije, Ljubici Micić, Dimitriju Radiću (stipendistima O. V. iz Sidneja) i Katarini Šavelić, koji su odličnim uspehom završili ovu školsku godinu predstavnici Pokreta obnove Kraljevine Srbije uručili su krajem školske godine zahvalnice i poklone, čime se ponosimo i zahvaljujemo – istakli su zaposleni u Gimnaziji.

POZIV DONATORIMA:
Ako želite da se uključite u neku od akcija HUMANITARNOG MOSTA, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara HUMANITARNOG MOSTA na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.