R. Erceg
Šampioni: Ekipa "Kašić" sa peharom

Prošle subote, pala je zavesa na prvo izdanje Kupa “Momčila Đujića“ u boćanju 3×3, koje je proteklih sedmica održavano na igralištu Srpskog centra u Bonirigu.

Posle dva meseca igranja po grupama, prošlog vikenda odigrana su polufinala, a zatim i veliko finale u kojem je trijumfovala ekipa “Sveti Ilija Kašić“, ubedljivom pobedom 21:8 nad sastavom “Joja“.
Svi poklonici boćanja u zapadnom Sidneju imali su priliku da proteklih nedelja i učestvuju i redovno posećuju takmičenje u ovoj tradicionalnoj igri, koju su sa sobom u Australiju doneli Srbi iz Dalmacije. Sve je bilo organizovano na visokom, do sada neviđenom nivou na prostorima najvećeg australijskog grada.
Ispostavilo se da lokacija za održavanje Kupa, tik pored stadiona Belih orlova u sklopu Centra u Bonirigu bila idealna. Tako su ljubitelji ove igre dolazili na turnir u velikom broju, ali je često bilo i slučajnih posetilaca koji su posećivali najveći srpski klub iz nekog drugog razloga, ali su iz znatiželje zastajali kraj terena za boćanje i zatim ostajali da prate uzbudljivo nadmetanje.
Sve je na Kupu “Momčila Đujića“ bilo kao na pravom, profi takmičenju – onlajn aplikacija s rezultatima i rasporedom, trenerke sa štampanim imenima svih ekipa, reklame sponzora i povrh svega bogata ponuda ića i pića tokom svake runde takmičenja, samo su neke od karakteristika koje su turniru dale draž velikih događaja.
Što se tiče završnice takmičenja, bilo je i više nego uzbudljivo. U prvom polufinalu sastale su se četvrtoplasirana ekipa “Joja“ i pobednik ligaškog dela takmičenja “Bukovica“. Pobedu je odnela “Joja“, rezultatom 21:14. Trebalo bi istaći da se pobednički tim u sastavu Mirko Dopuđ-Joja, Đorđe Vitas i Željko Cupać prethodno “na mala vrata” provukao u polufinale.
Naime, u poslednjoj rundi takmičenja napravili su veliko iznenađenje i savladali upravo “Bukovicu“, kojoj je to bio tek drugi poraz u prvenstvu. Uz poraz Janković Stojana, “Joja“ je tako u zadnjem trenutku prošla u polufinale, a tamo još jednom bila kobna za favorite iz “Bukovice“. Ni u drugom polufinalu uzbuđenja nisu manjkala. Na kraju, “Sveti Ilija Kašić“ je pobedio velikog rivala i stare poznanike “Krajinu Ekspres“ sa 21:16.
Uoči velikog finala organizovano je revijalno takmičenje “izbijanje iz čista”, u kojem je najbolji bio Milan Gnjidić, član ekipe “Bukovice“. Nagrada je sasvim zasluženo otišla u Milanove ruke jer je i tokom regularnog dela takmičenja retko promašivao u direktnom gađanju iz daljine.

Dražen Kužet čestita Miljanu Požderu

U velikom finalu, “Joja“ nije mogla da ponovi sjajnu partiju iz polufinala i da ostvari još jedan podvig. Tako su vicešampioni ligaškog takmičenja, u sastavu Aleksandar Veselinović, Marinko Pozder i Miljan Pozder, prilično rutinski došla do 21 boda i slavlje pobednika je moglo da počne.
Treba naglasiti da je “Kašić“ bila jedna od najkonstatnijih ekipa tokom prvenstva. Kao i premijer “Bukovica“ imali su 27 bodova, uz samo dva poraza, ali zbog lošijeg bod količnika od samo 4 poena, “Bukovici“ je pripala titula premijera, a “Sveti Ilija“ je bio drugi.
Međutim, trijumf u finalu došao je kao potvrda kvaliteta koji momci iz ravnkotarskog sela Kašića poseduju.
Uzajamne čestitke, osmesi u publici i muzika na razglasu označili su kraj prvog izdanja Kupa “Momčila Đujića“ u boćama, a sve je začinila pesma momaka iz Kašića koji su prepevali poznati stih Zvezdinih navijača u svoju pesmu: “Svetog Ilije zvona zvone, da pozdrave šampione…”
Nakon i više nego uspešnog turnira, više je nego jasno da svi već sada s velikim nestrpljenjem očekuju drugo izdanje takmičenja.

 

Kao na “Marakani“

Veliko finale bilo je istinski spektakularno. Počelo je intoniranjem himne “Bože pravde” pre svih mečeva, pa je na omalenom boćačkom igralištu stvorena atmosfera u kojoj su se prisutni osećali kao da su na “Marakani”. Uz to, viđeni su napeti mečevi pravih majstora boće, a pored uobičajene kulinarske gozbe, ovaj put je trpeza bila dodatno obogaćena srnećim gulašom i ni manje ni više nego – volom na ražnju!

REZULTATI

Polufinale:
“Sveti Ilija Kašić“ – “Krajina Ekspres“ 21:16
“Joja“ – “Bukovica“ 21:14
Finale:
“Sveti Ilija Kašić“ – “Joja“ 21:8

NAJ, NAJ…

Najbolji igrač: Aleksandar Veselinović
Najbolji igrač – valjanje: Mirko Dopuđ
Najbolji igrač – izbijanje iz čista: Milan Gnjidić
Najbolji igrač – izbijanje: Aleksandar Veselinović
Najbolji mladi igrač: Dušan Gagić

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here