R. Patković
Kolač je lomljen u prepunom hramu

Crkvena opština u Esenu proslavila je svog svetitelja Sv. arhiđakona Stefana. U istoimenom hramu, koji je bio popunjen do poslednjeg mesta, protojereji Jovan Marić i Duško Spasojević osveštali su slavska znamenja koja je pripremila porodica kuma slave Miće Blagojevića, velikog dobrotvora i neimara hrama u Esenu. Posle osvećenja deo slavskog kolača preuzeo je Ratko Božović kao domaćin hramovne slave sledeće godine.

Posle svečarskog bogosluženja, Pozorištance “Sveti Stefan” koje deluje pri CO izvelo je dirljiv program u slavu velikog svetitelja. Kao i svih prethodnih godina članovi Pozorištanceta bili su nadahnuti u izvođenju programa koji su sa njima pripremile tri neumorne majke Marijana Popović, Željka Cvijančević i Tatjana Božović.

Usledila je slavska trpeza u parohijskoj sali na koju je porodica Miće Blagojevića pozvala sve prisutne u hramu. Bilo je svega i svačega iz Mićinog fočanskog zavičaja a slavskom trpezom našlo se 220 duša. Domaćin Mićo obilazio je prisutne, sa svakim se pozdravio i dok je trajao ručak nije sedao za sto.

Bend Saše Ilića Zlatiborca zabavio je sve goste, koji su u parohijskoj sali i zaigrali. To i ne čudi jer se zna da pri crkvenoj opštini deluje Kulturno-umetničko društvo Kolo čiji članovi s ponosom uvek ističu da su crkveni folklor.

Nina igra u folkloru

Među gostima je bila i Nina Bližnjaković (17) iz Doboja, koja je posle pune dve godine lečenja u Esenu potpuno pobedila leukemiju. Za sve prisutne to je bila najradosnija vest baš kao i to da je Nina postala članica KUD-a Kolo. Brojni vernici redovno su uplaćivali sredstva za potrebe smeštaja roditelja Nine Bližnjaković dok je trajalo njeno lečenje. Slavski domaćin Mićo Blagojević bio je koordinator svih akcija tokom Nininog lečenja.