B. Miličić
Igrači SKD "Sveti Sava" na sceni

Pre 30 godina u Minhenu je osnovano Srpsko kulturno društvo “Sveti Sava” i tim povodom nedavno je održana svečana akademija kojoj je u sali Crkvenog centra prisustvovalo više od stotinu gostiju i članova ovog društva. Predsednik SKD “Sveti Sava” Goran Kavržić je izrazio veliku zahvalnost osnivačima, od kojih su neki bili prisutni na akademiji i podsetio na Vladimira Čudića, koji je bio inicijator osnivanja svetosavskog društva u Minhenu.

Hor Singidunum pod upravom dirigenta Vladimira Milosavljevića otpevao je Svetosavsku himnu i još dve pesme, a onda je novi koreograf društva David Dražić izgovorio zdravicu posle koje je dobio aplauz prisutnih u sali. Ženska pevačka grupa KUD Jelek izvela je nekoliko pesama, a potom su članovi izvođačkog folklornog ansambla SKD “Sveti Sava” zaigrali pred posetiocima. Vladan Božić je pročitao pesmu o dolasku Rastka Nemanjića u manastir na Svetoj Gori gde je dobio monaško ime Sava.

Bila je ovo prilika i za podsećanje na osnivanje i početak rada, ali i sve one koji su svojim angažovanjem doprineli da ovo društvo traje pune tri decenije. Osnivačima, zaslužnim članovima i prijateljima koji su doprineli uspešnom radu Goran Kavržić je uručio zahvalnice i prigodne poklone.

Poslednji deo svečanosti, pripao je dr Dušku Pevulji profesoru srpskog jezika i književnosti na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci. On je čestitao članovima i rukovodstvu SKD “Sveti Sava” u Minhenu vredan jubilej i poželi uspešan i koristan rad u ovoj sredini. S obzirom na to da se ove godine obeležava osam vekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve, kada se podsećamo svega što je Sveti Sava učinio za srpsku crkvu, državu i narod, to je bila osnovna tema besede profesora Pevulje.

– Osam vekova samostalnosti naše crkve prilika je i za postavljanje suštinskih pitanja: jesmo li mi danas dostojni Svetog Save, jesmo li mi svetosavski narod i istinski privrženi principima koje je postavio Sveti Sava? Moj odgovor na ova pitanja je, nažalost, negativan. Nismo! Malo je onih koji u svetovnom životu pa i među sveštenim licima dosledno ostvaruju te principe svetosavlja. Svetost, sabornost i zajedništvo i danas su nam potrebni kao što je to bilo i u prošlosti, ali smo daleko od toga da možemo reći kako nam je svetosavlje jedini pravi put u našem životu – naglasio je profesor Duško Pevulja.

Sa mnogo primera iz svakodnevnog života on je potkrepio svoje tvrdnje i ukazao da je 800 godina samostalnosti naše crkve dobar razlog za preispitivanje svakog pojedinačno i društva u celini gde smo i kud idemo. Kada je završio predavanje dr Duško Pevulja je dobio snažan aplauz kojim su mu posetioci zahvalili na kritičkom i samokritičkom odnosu u oceni koliko nam danas svetosavlje predstavlja putokaz za budućnost.

Dobitnici priznanja

Pored sećanja na prošla vremena i bivše članove i čelnike, stiglo se do današnjih dana i onih koji su danas u ovom društvu. Najaktivnijima među njima uručene su zahvalnice kao znak priznanja za ono što čine. Povodom 30 godina od osnivanja Radivoj Malić je dobio povelju koja će se dodeljivati svakih pet godina. Zahvalnice su dobili: dr Mane Čudić, čiji je otac Vladimir bio inicijator i osnivač SKD “Sveti Sava”, Neđa i Savo Sandić, Nenad Kos, Nebojša Radivojević, Nemanja Kalinić, Jovan Gavrilović, Tatjana Hot, Vladimir Šaponjić, KUD Jugos, KUD Jelek i KUD Kolo i veća grupa članova ovog društva.

U ime nagrađenih kratko su zahvalili Savo Sandić, Tatjana Hot i Nebojša Radivojević.

Dr Pevulja umesto Bećkovića

Iako je bilo najavljeno da će povodom 30 godina postojanja SKD “Sveti Sava” u Minhenu gostovati akademik Matija Bećković, on je zbog bolesti otkazao dolazak. Umesto njega došao je dr Duško Pevulja i održao vrlo interesantno predavanje posvećeno obeležavanju 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve.