Svetosavlje naša prošlost i budućnost

0

 

 

Oko 1.000 poklonika svetosavlja došlo je da zajedno sa braćom po rodu i veri, oda počast onome što ih sve vezuje i čini narodom. To je veliko poštovanje prema svojoj pravoslavnoj veri i njenom utemeljitelju, prvom patrijarhu, prosvetitelju i državniku svetom Savi.

Uskoro jubilej

Akademija je uvod u proslavu izuzetnog značajnog jubileja, 150 godina delovanja Srpske pravoslavne crkve na ovim prostorima. Bilo je i tokom akademije priče o trnovitom putu i nezaustavljivom nastojanju Srba koji su ovde živeli da imaju svoju crkvu, ali i razumevanju vladara ove zemlje da izađu u susret njihovim iskrenim željama.

Prisutne je pozdravio sveštenik Drago Vujić, koji se i na kraju programa zahvalio svima koji su došli, a i učesnicima u programu koji su se stvarno potrudili da on bude vrhunski.

Program koji je osmislio i vodio Miodrag Mecanović maestralno je tekao, a počeo je Himnom svetom Savi koju su izvele pevnice bečkih hramova.

 

Zatim je episkop moravički Antonije, nastojatelj podvorja SPC u Moskvi, održao besedu punu duhovnosti i mudrih pouka, izvlačeći srž svetosavlja čovekoljublje kao najbitniju osobinu jednog naroda.

Srbija je vaša kuća

Pored brojnih gostiju Svetosavskoj akademiji prisustvovao je i episkop srednjoevropski Konstantin sa sveštenstvom, ambasador Srbije u Austriji Milovan Božinović, dok je u ime Ministarstva za dijasporu bio Vukman Krivokuća, pomoćnik ministara za dijasporu.

Obraćajući se prisutnima Krivokuća je istakao da svi Srbi u rasejanju s pravom, mogu da budu uvereni da neko misli na njih, to je Srbija, koja je njihova prava kuća.

"Sveti Sava nas je uputio putem spasenja i života, naučio nas je veri pravoslavnoj i načinu života koji izrasta iz takve vere.

 

Svetim Savom smo postali zreo, hrišćanski, istorijski narod, Svetim Savom hodimo kroz tamu vekova i svetim Savom otkrivamo ne samo svoju prošlost, bližu i dalju, nego otkrivamo pravu i istinsku budućnost našu", rekao je u besedi episkop moravički Antonije.

Pored prvakinje srpskog glumišta Ljiljane Blagojević, koja je govorila svetosavsku besedu Siniše Kovačevića i Zaveštanje o jeziku Stefana Nemanje, izvrstan nastup je imala i Jelena Lugonja.

U programu su učestvovali i devojčice i dečaci pa su Dragana Vukić, David Mikivić i Anđela Lukić, sjajno recitovali.

 

Da bi dodali i notu svetovnosti potrudio se orkestar Mikice Markovića sa odličnim solistkinjama Verom Nešić i Mirjanom Dimitrijević, koji su izveli više narodnih pesama, uz Miroljuba Todorovića, virtuoza na fruli.

 

Na kraju tradicionalni nastup imali su i devojke i mladići iz KUD-a "Branko Radičević" iz Beča, koji su svojim lepim pevanjem i igrom digli sve na noge, tako da su mnogi od oduševljenja zaigrali u sali.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here