Svetosavska akademija u Zagrebu

0

Trg Bana Jelačića u Zagrebu

Nagradu je Ivaniću uručio predsednik "Prosvjete" Čedomir Višnjić koji je u svom obraćanju podsetio na godišnjice u srpskoj književnosti, ali i na 170 godina službenog slavljenja Svetog Save u Srbiji.

 

 

Uručenje nagrade i dvočasovni nastup hora pratila je brojna publika u kojoj su bili i hrvatski vicepremijer Slobodan Uzelac, poslanik i predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac, savetnik predsednika Borisa Tadića Mlađan Đorđević, ambasador Srbije Stanimir Vukićević, predsednik Saveta za nacionalne manjine Hrvatske Aleksandar Tolnauer, brojni aktivisti "Prosvjete" iz pododbora širom zemlje, sveštenstvo SPC, kao i više ličnosti iz sveta kulture.

 

 

Profesor Dušan Ivanić

Akademiji su prisustvovali i učenici Srpske pravoslavne opšte gimnazije u Zagrebu koja deluje već petu godinu.

 

 

"Nema priznanja koje bi mi bilo tako drago kao ovo ‘Prosvjetino’ jer je to društvo povezano s celim mojim životom i radom od prvih razreda osnovne škole kad sam bio čitalac i saradnik ‘Prosvjete’, preko saradnje s najznačajnijim ljudima ‘Prosvjete’ kao što su bili Stanko Korać ili sada Čedomir Višnjić, do mojih najnovijih izdanja", izjavio je Ivanić za Tanjug nakon akademije.

 

"Prosvjeta" je kao centralna kulturna ustanova Srba u Hrvatskoj izdala tri Ivanićeve knjige, 2004. godine "Antologija – Pripovijetka srpskih pisaca iz Hrvatske", dok je lane izdala knjige "Vrela u vrleti – o književnoj baštini Srba u Hrvatskoj" i "Knjigu o Matavulju" kao devetu knjigu Sabranih dela.

 

Nagrada "Sava Mrkalj"

 

Nagradu "Sava Mrkalj" su 2007. godine dobili karikaturista i animator Borivoj Dovniković Bordo, književnica Dara Sekulić, 2008. slikar Đorđe Petrović i lane posthumno književnik Simo Mraović.

Ivanić rođen je u Gubavčevu Polju kod Gračaca u Lici 1946. godine. Diplomirao je i doktorirao na Filološkom fakultetu u Beogradu na kome i danas radi. Autor je brojnih monografija i zbirki studija.

 

Priredio je kritička izdanja dela klasičnih srpskih pisaca, među kojima i Đure Jakšića, Sime Milutinovića, Jovana Došenovića i Miloša Crnjanskog. Osim poreklom, Ivanić je uz Srbe u Hrvatskoj vezan važnim delom svog naučnog i javnog rada, pre svega brojnim i vrednim doprinosima istoriji književnosti Srba u Hrvatskoj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here