Z. Mirković
I prošle godine bal održan u Parkhotelu Šenbrun

Goste 23. svetosavskog bala, koji se održava 23. januara u Beču, očekuje interesantan umetnički program – nastupaju dva renomirana orkestra, operski pevači i vrhunski vokalni solisti. Starovremenski hotel Parkhotel Šenbrun u 13. bečkom okrugu biće mesto održavanja ove prestižne kulturne manifestacije. Ove godine balski program će se odvijati prvi put u tri sale Parkhotela Šenbrun.

Svetosavski bal organizuje Srpski centar iz Beča, a ovog puta je zahvaljujući ekskluzivnom sponzoru firmi MTEL Austria u potpunosti humanitarnog karaktera. S idejom da spoji srpsku dijasporu u zajedničkom velikom humanitarnom poduhvatu firma MTEL Austria je sa Srpskim centrom s velikim entuzijazmom aktivno učestvovala u organizaciji i oblikovanju sadržaja i programa Svetosavskog bala.

Dobra zabava udružena s humanitarnom misijom biće glavna okosnica ove prestižne manifestacije koja je deo svetosavskih svečanosti i istovremeno čuvene bečke balske sezone. Gosti će biti u prilici da uživaju u muzici Beogradskih solista na čelu sa maestrom Vojkanom Borisavljevićem, poznatim srpskim kompozitorom i dirigentom. Mecosopran i solistikinja Beogradske opere Ljubica Vraneš s kolegom Dragoljubom Bajićem, prvakom opere Narodnog pozorišta, izvešće čuvene operske arije i potruditi za klasične balske melodije. Nešto modernije tonove pop muzike doneće Tijana Dapčević, dok će jedan od najkvalitetnijih muških vokala na domaćoj muzičkoj sceni Slavko Banjac očarati publiku svojom specifičnom bojom glasa. Jedna od najpriznatijih pevačica u svojoj branši Ivana Peters pobrinuće se dobar i kvalitetan repertoar.

Na balskoj sceni će se naći i fuzija tradicionalnog zvuka i modernih elemenata, koje će doneti ambasador srpske trube Dejan Petrović sa svojim Big bendom.

Program Svetosavskog bala biće obogaćen i modernim koreografskim tačkama za koje će se potruditi SKC „Stevan Mokranjac“.

Program ovogodišnjeg bala vodiće poznati sportski komentator Aleksandar Stojanović uz podršku austrijske koleginice Judit Tiber. Muzika bendova Džez fank bend, Plan C i After midnight sa dinamičnim i raznovrsnim programom bluza, fanka i džeza ukrasiće program kao i di-džej Danni.

Počasni gosti ovogodišnjeg Svetosavskog bala su i princ Filip i princeza Danica Karađorđević.

Kuća za Čikariće

Srpski centar iz Beča 23. put zaredom organizuje ovu prestižnu manifestaciju koja će ovog puta zahvaljujući ekskluzivnom sponzoru, mobilnom operateru MTEL Austria biti prvi put u potpunosti humanitarnog karaktera. Prikupljena sredstva od prodaje karata će biti iskorišćena u okviru projekta Za dečju radost koji Srpski centar sprovodi u saradnji s Eparhijom raško-prizrenskom. Na predlog manastira Visoki Dečani izabrana je porodica Čukarić iz Velike Hoče koja se vratila da živi na Kosovu i Metohiji, te će joj od prikupljenih sredstava biti obezbeđen životni prostor.

Karte u prodaji

Karte za 23. svetosavski bal se mogu rezervisati i kupiti putem Internet stranice Srpskog centra njnjnj.serbisćeszentrum.at ili u prostorijama ovog udruženja na adresi Lindengaše 61-63/2/V u Sedmom bečkom okrugu sredom i petkom od 18 do 19 časova.

Kao i svake godine, i ove je za studente odvojen izvestan broj karata po povoljnim cenama.