Vesti online
Biće posla za još 200 radnika

Direktno sa “Nedelje mode” u Milanu, u selo Draganići blizu Raške, gde je zajedno sa predsednikom privredne komore Srbije Markom Čadežom obišao pogone ovdašnje fabrike “Lus-tekstil”, došao je Filip Plejn (43), čuveni nemački i svetski modni dizajner i vlasnik svetski poznatih modnih brendova “Filip Plejn”, “Plejn sport” i “Bilioner” koji godišnje proizvedu i širom sveta prodaju više miliona komada odevnih predmeta.

Povod za posetu “Lus tekstilu”, pre nekoliko godina izgrađenom sredstvima Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata, koju je otvorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, bio je sagledavanje kapaciteta ovog super-modernog pogona i razmatranje mogućnosti da se u ovom gradiću na Ibru proizvodi modna odeća Plejnovim zaštitnim znakom. Odmah posle obilaska fabrike Filip Plejn je izjavio da je impresioniran onim što je video, posebno modernom proizvodnjom u malom gradiću udaljenom od Beograda.

– Mi smo uvek u potrazi za snabdevačima i proizvođačima koji mogu ispuniti naše standarde po pitanju kvaliteta i dizajna proizvoda. Mislim da “Lus-tekstil” ima mogućnosti da postane naš snabdevač, fleksibilni su jer proizvode različite vrste odevnih predmeta: pantalone, jakne, majice, uniforme i sportsku opremu – ističe Filip Plejn.

Jedan od vlasnika fabrike, uzete pod zakup od Vlade Srbije, Sava Mitrović kaže da je poseta Plejna pokazatelj da je “Lus-tekstil” uspeo da Rašku postavi na svetsku mapu najozbiljnijih proizvođača tekstila u svetu. On naglašava da će vrlo brzo uslediti još jedan radni sastanak sa Filipom Plejnom na kome će se razgovarati o pokretanju proizvodnje sa njegovim zaštitnim znakom.

– U našem pogonu trenutno radi 300 radnika, ove godine ćemo zaposliti još 200 tekstilaca iz Raške, Novog Pazara, Leposavića i drugih okolnih gradova, želja nam je da budemo motor razvoja celog kraja – ističe Mitrović.

Organizator ove posete, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kaže da je “Lus-tekstil” jedna od najmodernijih tekstilnih fabrika u Evropi.

– Cilj nam je da Filip češće bude ovde i da ova fabrika postane deo sveta Filipa Plejna. On je jedan od najvećih svetskih dizajnera, nema modnog događaja na kome on nije najzanimljivija i najkreativnija ličnost. Nadamo se dobroj saradnji sa ovim sjajnim čovekom koji diktira šta će se nositi u svetu – kaže Čadež.

Predsednik opštine Ignjat Rakitić dodaje da se raduju što je naša Raška postala mesto u kome će se proizvoditi odeća vrhunskih svetskih marki.

– Kada smo pre dve godine otvorili fabriku to je bila misaona imenica, a danas se ovde proizvode vrhunske perjane jakne, najbolje na svetu. Nadam se da će Plejn, na ponos svih nas dugo otati u Raški i da će proširiti saradnju i na druge gradove u Srbiji – naglasio je Rakitić.

Butici širom planete

Kompanija “Plejn” osnovana je 1998. godine u Nemačkoj, a sada joj je sedište u Luganu u Švajcarskoj. Butici “Plejna” danas postoje u Rimu, Milanu, Parizu, Njujorku i svim najvećim svetskim metropolama. Brendovi Filipa Plejna u rangu su Versaćea, Armanija, Kavalija i drugih najpoznatijih svetskih modnih marki.

Rudarstvo i turizam

Opština Raška decenijama je bila poznata po rudnom bogatstvu (“Ibarski rudnici”, “Bela stena”, “Suva ruda”, “Korlaće”…), a poslednjih godina njen zaštitni znak je turizam na Kopaoniku. Tek od nedavno, od otvaranja “Lus-tekstila”, Raška je poznata po izvanrednim odevnim predmetima, a posle dolaska Filipa Plajna biće još poznatija.