M. Karović
Najavili program: Organizatori manifestacije

Svetskom premijerom italijansko-američkog filma “Lamborgini-čovek koji je stvorio legendu” u Jugoslovenskoj kinoteci počeo je sedmi festival italijansko-srpskog filma, koji traje do 28. oktobra. Produkcija ovog ostvarenja po scenariju i režiji reditelja Bobija Moreska potpisuje kompanija Jervolino studios koja skoro tri godine vredno radi u Srbiji u kancelarijama u Beogradu i Novom Sadu. Nastao iz sve veće želje za kulturnom, umetničkom i kinematografskom razmenom dve evropske zemlje, Srbije i Italije, festival je jedinstvena prilika da publika uživa u savremenim delima italijanske i srpske kinematografije, ali i da profesionalci i operateri iz sektora upoznaju i razmotre različite mogućnosti finansiranja u obe zemlje. Umetnička direktorka Festivala, Gabrijela Karluči ukazala je na veliki značaj ovog festivala, kao promociju italijanskog filma u Srbiji, podsticanje uzajamne distribucije i koprodukcije.

– Festival je sada već konsolidovana realnost kulturne panorame Srbije i saradnje Rima i Beograda. Trinaest filmova koji čine festival okupljaju na jednom mestu neke od najboljih italijanskih i srpskih produkcija. Daje se šansa mladima putem konkursa za kratkometražni film – rekla je umetnička direktorka Gabrijela Karluči.

Ambasador Italije u Srbiji Luka Gori izjavio je da je važno imati što više zajedničkih projekata i zahvalio direktorki Italijansko-srpskog filmskog festivala Gabrijeli Karluči, Kinoteci i svima koji su pomogli da se sedmo izdanje te manifestacije realizuje.

– Jačanju i ekonomskih i kulturnih veza doprineće naš bilateralni sporazum o saradnji u oblasti kinematografije, koji bi uskoro trebalo da bude finalizovan – rekao je Gori.

Andrea Jervolino podsetio je da je njihova kompanija “Iervolino & Laddž Bacardi Entertaiment”
radila na više od 80 filmskih projekata u Americi.

– Izazov je raditi u Evropi. Odabrali smo Srbiju, gde se već dve godine uspešno realizuje animirana serija za striming platforme “Pafini”, sa Džonijem Depom, koju rade mladi i talentovani filmski stvaraoci iz Beograda i Novog Sada – rekao je Jervolino.

Kako je dodao, oni su zaslužni i za specijalne efekte i deo postprodukcije igranog filma o Lamborginiju, koji je sniman u Modeni, rodnom mestu čuvenog dizajnera automobila, pronalazača, mehaničara, inženjera i biznismena koji je 1963. godine stvorio automobili Lamborgini, proizvođača vrhunskih sportskih automobila.

Bogat program

Festival organizuje kulturno udruženje Ekselens internacional uz podršku Ministarstva kulture Italije, Ambasade Italije u Beogradu i Italijanskog kulturnog centra u Beogradu.

Imao je zapaženo gostovanje na Festivalu u Veneciji, a zatim i na Filmskom festivalu u Rimu.

Na Festivalu će biti prikazana kratka igrana ostvarenja “Mi nismo pokrenuli vatru”, “Pištolji i kacige”, “Kada sam kod kuće”, “Poslednja slika o ocu”, “Handmade”, “Divljač”, “Šerbet”, italijanskih i srpskih autora. Osim toga kao uvod u manifestaciju prikazan je i srpski akcioni triler “Južni vetar 2: Ubrzanje” Miloša Avramovića, a u selekciji su još i “Toma” Dragana Bjelogrlića, najnoviji triler “Trag divljači” Nenada Pavlovića, “Zlatni dečko” Ognjena Jankovića, kao i dokumentarno-igrani “Teslin narod” Željka Mirkovića. Biće prikazane i dve epizode najnovije četvrte sezone TV serije “Moja genijalna prijateljica” prema istoimenom bestseler romanu Elene Ferante, koji će na televiziji RAI Uno krenuti od novembra.

Gost Beograda

Film “Lamborgini – čovek koji je stvorio legendu” je biografski film, drama reditelja i scenariste Bobija Moreska. Glavne uloge tumače Frenk Grilo, Mira Sorvino i Gabrijel Birn. Ovo ostvarenje će se od 8. decembra naći na repertoarima bioskopa širom Srbije.

Romano Ređani, koji glumi Lamborginija u mlađim danima je izjavio da je ta uloga za njega značila veliki zadatak i odgovornost.

– Vrlo mi je drago što sam prvi put u Beogradu i srećan sam što naš film otvara festival. Čast mi je i što sam igrao mladog Lamborginija. Nadam se da sam opravdao poverenje reditelja i producenata i da će publika uživati – kazao je Ređani.