Svetski dan borbe protiv raka

0

Ove godine kampanja, posvećena prevenciji, ima zajednički slogan: "Prevencija raka je moguća"
 

Svetski dan borbe protiv raka obeležava se s ciljem da se upozori na potrebu smanjenja stope smrtnosti od tog glavnog uzročnika smrti u svetu.

 

 

Stopa obolelih od kancera koji su povezani sa infekcijama veća je u zemljama sa niskim prihodima. Čak 80 odsto smrtnosti od raka grlića materice zabeleženo je u zemljama u razvoju.

Svake godine u svetu oboli više od 12 miliona ljudi, a 7,6 miliona umre od ove bolesti.

 

Više od dve trećine malignih bolesti nastaje pod uticajem faktora koji su rezultat savremenog života, što je i razlog da su ove bolesti u porastu u razvijenim zemljama. Epidemiološke studije su potvrdile povezanost navedenih oblika ponašanja kod ljudi i nastanka malignih bolesti.

 

Čak 40 odsto malignih bolesti može biti izbegnuto jednostavnim merama: prestankom pušenja, ograničenim konzumiranjem alkohola, izbegavanjem suvišnog izlaganja suncu, zadržavanjem prosečne težine konzumiranjem zdrave hrane, vežbanjem kao i zaštitom od infekcija koje se mogu razviti u rak.

 

Međunarodno udruženje za borbu protiv raka navodi da se 20 odsto karcinoma koji se dijagnozira svake gogodine može pripisati virusnim ili bakterijskim infekcijama, kao što su: infekcije izazvane papilomavirusom – koji može da dovede do raka grlića materice, virus hepatitisa B ili C (koji mogu dovesti do raka jetre), virus Epštajn-Bar koji može da dovede do limfoma Burkit, helikobakter pilori – bakterija povezana sa kancerom želuca…

  

Korisnici Master kartica donatori borbe protiv raka

Korisnici Master kard kreditne kartice Alfa banke od danas, na Svetski dan borbe protiv raka, mogu da postanu aktivni donatori fonda nacionalnog programa "Srbija protiv raka", saopštila je ta banka.

Vlasnici kartice njenim redovnim korišćenjem, bez dodatnih troškova i napora, postaju aktivni donatori i pridružuju se borbi protiv raka, tako što svaki put kada iskortiste karticu prilikom plaćanja ili podizanja novca, Alfa banka u ime njih donira određena sredstva.

Od svake transakcije Alfa banka će izdvajati isključivo deo svojih sredstava i usmeravati ih u fond, navedeno je u saopštenju.

Iznos koji će biti preusmeren zavisiće od korisnika kartice – banka će izdvajati veću sumu što je korisnici budu više koristili.

Banka će mesečno, uz svaki izvod, obaveštavati klijente i o iznosu sredstava koje je u njihovo ime donirala u fond.

Alfa banka je od svojih sredstava u fond nacionalnog programa "Srbija protiv raka" uplatila više od 1,2 miliona dinara, navedeno je u saopštenju.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here