EPA/Fabio Frustaci

Svetski dan zdravlja, 7. april ove godine se obeležava pod pokroviteljstvom i na inicijativu Svetske zdravstvene organizacije, a ovogodišnje obeležavanje je u znaku podrške medicinskim sestrama.

“U vreme kada je na međunarodnom nivou 2020. proglašena godinom medicinskih sestara i babica i odlučeno da u skladu sa tim bude određena i tema ovog, najvažnijeg datuma u Kalendaru zdravlja, nismo ni slutili koliko će medicinske sestre i drugi zdravstveni radnici biti u prvom planu u ovom periodusaopštio je Gradski zavod za javno zdravlje Beograd.

Pojava i širenje do sada nepoznatog virusa, kako ukazuju, podsetila je sve svetske lidere i sve ljude širom sveta na kritičnu ulogu zdravstvenih radnika, bez kojih ne bi bilo odgovora na veliku pretnju po globalno zdravlje.

“Medicinske sestre i drugi zdravstveni radnici su širom sveta na prvoj liniji odbrane od Covid- 19, pružajući zdravstvenu zaštitu visokog kvaliteta, dostojanstven tretman i negu, ali i savete i odgovore na pitanja, umiruju strahove i zabrinutost, deluju u svojoj lokalnoj zajednici kao pouzdan izvor informacija, ohrabrenja, dobrih rešenja za brojne životne probleme koje ovakva situacija nameće”, navode oni.

Svetska zdravstvena organizacija će, kako kažu, u ovoj godini sa svojim partnerima doneti niz preporuka za jačanje zdravstvenih sistema, a pre svega za osnaživanje kapaciteta medicinskih sestara i drugih zdravstvenih radnika, koje će donosioci odluka u zemljama širom sveta slediti i pretočiti u konkretne mere.

“Ovo će biti od vitalnog značaja, ako želimo da postignemo nacionalne i globalne ciljeve koji se odnose na univerzalnu pokrivenost zdravstvenom zaštitom, zdravlje majke i deteta, infektivne i nezarazne bolesti, uključujući mentalno zdravlje, pripremljenost i adekvatan odgovor na hitna stanja i vanredne situacije, bezbednost pacijenata i obezbeđivanje integrisane zdravstvene zaštite, pri čemu su ljudi, korisnici usluga, u centru sistema. Iskoristimo ovaj datum i da prikažemo trenutno stanje u sestrinstvu, ističući da prepoznajemo sve teškoće sa kojima se medicinske sestre svakodnevno suočavaju i da im uputimo podršku, poziv da budu jake i kažemo ‘veliko hvala’ jer nam svojim zalaganjem omogućavaju da dobijemo zdravstvenu zaštitu koja nam je potrebna i sada, više nego ikada, pomažu da nastavimo da živimo u zdravijem i srećnijem svetu”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here