Pixabay.com

Svetski lanac kafeterija suspendovao 90 odsto radnika u Čileu.

Razlog ovome je to što je većina kafića u toj zemlji zatvorena u okviru mera borbe protiv pandemije koronavirusa, izvestili su lokalni mediji i sindikat.

Meksička firma Grupa Alsea, koja je vlasnik franšiže Starbaksa u Latinskoj Americi, saopštila je da će isplatiti martovske plate u celosti, a da će za april isplatiti zaposlenima u Čileu 10 odsto od iznosa plata, objavio je lokalni list Diario Finansijero, prenosi Rojters.

U saopštenju Grupe Alsea se navodi da je ovaj potez “odgovorna mera” koja ima za cilj zaštitu radnih mesta u više od 120 prodajnih objekata širom Čilea i da se firma nada da će ugovori o radu biti obnovljeni kada prođe kriza koronavirusa, dodaje list.

Sindikat radnika Starbaksa je naveo u dopisu poslatom Rojtersu da je suspenzija pogodila 1.600 ljudi, što je oko 90 odsto čileanske radne snage te franšize.

Andres Ðordano, predsednik sindikata, kaže da Grupa Alsea i dalje radi putem dostave narudžbina na adrese kupaca, i da je njen “proizvoljan postupak”, bez razgovora sa sindikatom, “povećao neizvesnost situacije za radnike i njihove porodice”.

Ni franšiza Starbaks Čile ni njihov operator Grupa Alsea nisu odgovorili na Rojtersov zahtev za komentarom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here