Svetski mediji: Nema favorita u izboru novog patrijarha

0

 

Neizvesno ko će biti naslednik patrijarha Pavla
 

 

Britanski Bi-Bi-Si (BBC) saznaje da će se ’’voditi borba za svaki glas i da niko unapred ne može sa sigurnošću da kaže ko su favoriti za ulazak u najuži izbor, jer među vladikama postoje ozbiljne podele oko pravca u kojem crkva treba da ide’’.

 

Ostrvski medij, ipak, piše da su među najozbiljnijim kandidatima za patrijarha mitropolit Amfilohije, vladika bači Irinej, vladika zahumsko-hercegovački Grigorije i vladika niški Irinej.

 

’’Radio Slobodna Evropa’’ objavio je navode beogradskih medija, koji špekulišu da se za tron patrijarha vodi borba među vladikama pripadnicima "bosanskog" i "srpskog lobija", ali i da će završnu reč o imenovanju novog patrijarha dati država.

 

Ovaj medij preneo je izjavu novinara NIN-a i autora knjige “Budimo ljudi reč Patrijarha Pavla” Jovana Janjića, koji je kazao da odgovornost za takvu atmosferu dele ’’mediji, pojedine vladike, ali i sama država’’.

 

"U tome se prepoznaje rukopis, možda konkretno i samih vladika, koji bi želeli da se nađu na tronu poglavara srpske crkve. Moguće je da tu ima uticaja politike. Mislim da je država morala da se pobrine da se stvore svi potrebni uslovi za izbor patrijarha. Koliko ima tog lobiranja ili navijanja da kažemo – čini mi se da ga ima. Mada ne verujem da će to biti ključni faktor prilikom izbora, pogotovo ako se ostane pri sadašnjem načinu biranja“, kaže Janjić.

 

Izbor za novog, 45. po redu, poglavara Srpske pravoslavne crkve počeo je danas, a novi patrijarh bi trebalo da bude ustoličen u nedelju, 24. januara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here