EPA

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je da su zbog uragana humanitarnih kriza širom sveta civili u sukobljenim područjima platili najvišu cenu, a humanitarni i medicinski radnici pretrpeli nemilosrdan talas napada.

Gutereš je rekao da humanitarne potrebe nadmašuju sposobnost Ujedinjenih nacija i humanitarnih organizacija da ih zadovolje pod pritiskom pandemije Covid-19, preneo je AP.

Nalazimo se u neistraženim vodama, rekao je on u govoru pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija, koji je pročitala zamenica generalnog sekretara Amina Mohamed.

Nivo humanitarnih potreba nikada nije bio veći, istakao je Gutereš.

Ujedinjene nacije i naši partneri nastoje da ove godine pomognu 160 miliona ljudi, što je najveći broj ikada, kazao je Gutereš.

Kao primere krvavog porasta humanitarnih kriza naveo je etiopski region Tigraj, Avganistan, Jemen i Siriju.

Kada je reč o Tigraju, rekao je da su UN cule verodostojne izveštaje u poslednjih nekoliko meseci o pogubljenjima civila, samovoljnim hapšenjima i lišavanjem slobode, seksualnom nasilju nad decom i prisilnom raseljavanju u masovnim razmerama. U Avganistanu su u brutalnim napadima ubijena najmanje 24 civila, uključujući pet zdravstvenih radnika, tokom samo jedne nedelje u junu, istakao je on.

Civilne žrtve u prvom kvartalu ove godine porasle su za 29 odsto u odnosu na prošlu godinu, dodao je Gutereš.

Generalni sekretar rekao je u Jemenu da najmanje pet civila svakodnevno biva ubijeno ili ranjeno, 20 miliona ljudi ima potrebu za humanitarnom pomoći, a pet miliona se suočava sa glađu.

I u prošlomesečnom napadu na jednu od najvećih bolnica na severu Sirije, ubijeno je 19 civila, uključujući troje dece, jedna raketa je navodno pogodila prostoriju hitne pomoći, a druga prostoriju porodilišta, rekao je generalni sekretar UN.

Gutereš je pozvao Savet bezbednosti da preduzme snažne i trenutne mere podržavajući svoje rezolucije o zaštiti civila, humanitarnih i zdravstvenih radnika, kao i bolnica, škola, vodnih objekata i drugog humanitarnog prostora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here