Tanjug
Kosovska Mitrovica

Srpska lista, najveća politička organizacija našeg naroda, saopštila je da će bojkovati izbore na Severu Kosmeta koje je raspisala prištinska predsednica Vjosa Osmani.

I neke druge manje srpske stranke istog su stava, a preovladava obrazloženje da su izbori besmisleni nakon što su predstavnici Srba masovno napustili pokrajinske institucije, počev od policije i skupština opština, pa do tužilaštava i sudova.

U saopštenju Srpske liste navodi se da ova stranka neće učestvovati na izborima, kao ni građani koji je podržavaju, a to je više od 95 odsto birača na tom prostoru.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ocenio je da vanredni izbori na Severu bez srpskog naroda nemaju smisla i da su osuđeni na propast.

– Jednostranom odlukom o održavanju nekakvih vanrednih izbora, i to uoči Svetog Nikole, vlasti u Prištini nastavljaju da nad Srbima sprovode nasilje, kršeći između ostalog i tačku 11 Briselskog sporazuma – upozorio je Petković.

Skrivena okupacija

Prema njegovim rečima, reč je o novom pokušaju Prištine da okupira Sever skrivajući se iza nekakvih izbornih procesa u trenutku kada svojim jednostranim i protivpravnim akcijama Aljbin Kurti, Vjosa Osmani i njhovi posilni dodatno podižu tenzije na terenu.

Vjosa Osmani namerava da imitacijom izbora zameni gradonačelnike i odbornike iz Srpske liste koji su podneli ostavke u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, a zbog nametanja pokrajinskih registarskih tablica i odbijanja Prištine da formiraju Zajednicu srpskih opština. Pokušaj Osmanijeve da nađe podobne Srbe koji bi u tome učestvovali nije uspeo. Na sastanak su se javili samo predsednik Partije kosovskih Srba Aleksandar Jablanović i lider Demokratske partije za napredak Nenad Rašić, ali niko iz vodeće Srpske liste. Međutim, i Jablanović i Rašić rekli su da nije vreme za izbore.

Ništa bez Beograda

Tako je veliko pitanje da li će na biračkim listićima uopšte biti Srba, čak i ako se stvore uslovi za održavanjem izbora. Naime, Srbi su napustili i izborne komisije, a ostaje i problem prostorija, distribucije izbornog materijala, pa čak i da li će eventualno nekim novim članovima komisija biti dozvoljeno da priđu biračkim mestima.

Jablanović je ukazao da je za organizaciju izbora na Severu potrebna jasna i tesna koordinacija s Vladom Srbije, dok je Rašić predložio odlaganje jer ne postoje uslovi za održavanje.

– Iz ove situacije na severu može biti nepredvidivih stvari – upozorio je Jablanović koji nije hteo za govornicu koju je Osmanijeva koristila.

Stižu žandarmi iz Francuske

Misija Euleks očekuje novo pojačanje posle dolaska 23 italijanska karabinjera. Ovog puta, na Kosovo bi trebalo da stigne jedinica od 60 žandarma iz Francuske. Da podsetimo, šef Euleksa Lars Gunar Vigemark izjavio je da je sedam zemalja EU spremno da pošalje policijsko ojačanje kako bi obavljali nadzor na Severu Kosova, gde je 538 srpskih policajaca napustilo službu.

Osmanijeva uvodi aparthejd

Nekadašnji predsednik Izvršnog veća AP Kosovo i Metohija Zoran Anđelković kaže da prištinska predsednica Vjosa Osmani želi da uvede aparthejd na Severu KiM, a da Aljbin Kurti hoće incident. Kurti je, kako je za “Vesti” ocenio Anđelković, tempirana bomba.

On smatra da lokalni izbori u četiri opštine na Severu ne mogu biti održani za 18. decembra.

– Izbora može da bude samo ako Priština hoće novi incident i sukobe na severu Kosova. Nisu se stvorili uslovi za izbore. Prvo mora da se reši pitanje sprovođenja Briselskog sporazuma u svim tačkama, uključujući i statut Zajednice srpskih opština i registarske tablice, i to tako da se napravi statut na osnovu Briselskog sporazuma, a ne kao što to neki u Prištini govore da ZSO treba da se registruje kao nevladina organizacija – rekao je Anđelković.

On je podsetio na izjavu Osmanijeve kako Srbe treba demilitarizovati i istakao da ona želi da uvede aparthejd na severu KiM. Prema rečima Anđelkovića, prvo treba da se reši pitanje stabilnosti i sigurnosti Srba, odnosno da više ne bude incidenata.

Na pregovore iz Preševa

Na terenu je najveća kriza još od 2013. godine, izjavio je šef diplomatije EU Žozep Borelj uoči nastavka briselskih razgovora Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača. On je apelovao na angažman obe strane u cilju smirivanja tenzija. On je istakao i da nema svrhe raditi na novim sporazumima ako se oni već dogovoreni ne sprovode.

Do nastavka pregovora došlo je u trenutku kad napetost na Kosovu i Metohiji raste zbog najava Prištine da od 21. novembra uvodi kazne za sve koji ne preregistruju vozila sa srpskim tablicama, ostavki predsednika opština na severu KiM i najava iz Prištine o raspisivanju izbora za te funkcije 18. decembra.

U Brisel je sa zamenikom kosovskog premijera Besnikom Bisljimijem otputovala politička savetnica Aljbina Kurtija za Preševo, Medveđu i Bujanovac Ardita Sinani. To je prvi put da neko od Albanaca s juga centralne Srbije bude u delegaciji Prištine u Briselu.

Pesnicom na Miodraga

Nevladina organizacija Aktiv saopštila je da je prištinska specijalna policija u blizini Jarinja napala njenog člana Miodraga Milićevića. Navodi se da su specijalci Milićevića zaustavili, ispitivali i maltretirali. Tokom ispitivanja jedan od policajaca ga je pesnicom udario u stomak, dok su ostali vikali na Milićevića.

“Udarac u stomak i ničim neizazvana prekomerna upotreba sile ukazuju na narušeno bezbednosno okruženje na Severu i nekontrolisano delovanje policije koje preti produbljivanjem krize i mogućoj eskalaciji uoči najavljenog kažnjavanja vlasnika vozila sa starim registarskim oznakama”, saopštila je organizacija Aktiv i pozvala Prištinu da sprovede hitnu istragu o ovom događaju.

Oni su najavili da će podneti prijavu protiv pripadnika specijalnih policijskih snaga, budući da je prištinska policija negirala da se incident desio.

Izgoreće sve institucije na severu

Opozicioni albanski političar na Kosmetu Džavit Haljiti izjavio je da je rizik od eskalacije situacije na Severu veliki.

– Srbi imaju pripremljen plan. Kada istekne rok koji je postavio Aljbin Kurti i policija počne da izriče kazne onima koji nisu promenili registarske tablice, odgovor Srba će biti žestok. Sve kosovske institucije na Severu će biti zapaljene – rekao je Haljiti.

On je dodao da postoji rizik da će Srbi na Severu uništiti i prelaze na administrativnoj liniji prema centralnoj Srbiji, carinu, sud i druge objekte.

U međuvremenu, takozvane Kosovske bezbednosne snage saopštile su da će u narednih nedelju dana sprovesti terenske vežbe u šest sela u centralnom delu pokrajine. Takođe da izvođenje vežbi uključuje i gađanje i primenu školske municije.