Youtube/Swiss International Air Lines
Avio-kompanija Svis

Avio-kompanija Svis(SWISS, odnosno bivši SWISSER), koja posluje u sastavu nemačke Lufthanse, ne uspeva da se u potpunosti izvuče iz krize zbog pandemije, pa je u prvom polugodištu 2021. u ukupnom zbiru zabeležila minus od gotovo 400 miliona evra. Nema putnika, neke destinacije su i dalje zatvorene zbog korone, pa je broj letova redukovan, a sve to dovelo je u nezavidan položaj nekada uzornu kompaniju.

Još u martu prošle godine, po izbijanju pandemije, veliki deo flote bio je van upotrebe, lociran na aerodromu u Dibendorfu. Kada je sada bio sveden račun za prvo polugođe i uporedi se sa istim periodom u 2019. godini, manjak je 43,5 odsto. Zarada je tako jedva dostigla 659,3 miliona franaka, a onda je bila 2,57 milijardi. Na operativnom polju gubitak je 398,2 miliona franaka.

Štedljivi menadžeri nalaze utehu u strogom kresanju svih izdataka i kontroli trošenja gotovine, što je bar donekle umanjilo gubitke kompanije. Sada već računaju da će u drugoj polovini ove godine, sa postepenim otvaranjem tržišta u vazdušnom saobraćaju, biti u plusu s obzirom na to da su već u drugom ovogodišnjem tromesečju uspeli da posluju pozitivno i zabeleže nešto veće prihode od rashoda.

Međutim, situacija sa letovima je i dalje rovita. Ovog leta se malo popravila, ali je cela branša i dalje u najvećoj krizi u svojoj istoriji. Pandemija je nepredvidiva, kaže šef SVIS-a Diter Franks.

Duboka kriza

O razmerama krize svedoči uporedni podatak: dok je u prvoj polovini 2019. godine kompanija imala 8,8 miliona putnika, sada je u istom periodu njihove usluge koristilo svega milion putnika. Ni to što je u red letenja vraćeno oko 90 odsto ranijih destinacija ne pomaže mnogo, jer je broj letova ozbiljno smanjen i razređen. Ukupno se koristi svega polovina ranijih kapaciteta, a jedini spas je prevoz tereta koji beleži nagli rast.