SVM ne prekraja političku većinu

0

Pastor je novinarima u paralmentu Srbije kazao da je to preneo izvestiocu Evropskog parlamenta za Srbiju Jelku Kacinu sa kojim je danas razgovarala Poslanička grupa manjina.

 

Pastor je kazao i da je Tadiću preneo da je SVM čvrsto opredeljena u evropskoj putanji Srbije, ali isto tako i da u nekim momentima ima pravo na sopstevni stav, jer to proističe iz njene situacije kao manjinske i regionalne stranke.

"Ako se to bude desilo ili kada se desi, to nije upereno ni protiv koga, već je samo u cilju ambicija koje SVM iznosi i voleli bi da u takvim situacijama imamo normalnu komunikaciju i da se kroz tu komunikaciju izbegnu situacije kojima smo bili svedoci ili koje smo trpeli u proteklim mesecima", zaključio je Pastor.

On je dodao da su predstavnici te grupe Kacinu rekli i da su generalno zadovoljni dešavanjima u Srbiji u proteklih godinu i po dana.

Pastor je kazao da je SVM zadovoljna usvajanjem Statuta Vojivodine i Zakona o prenosu nadležnosti, Zakona o izboru Nacionalnih saveta manjinskih zajednica.

Prema njegovim rečima, SVM je zainteresovana da se nastavi putanjom kojom je država krenula, da se usvojena zakonska rešenja ne prekrajaju novim zakonskim projektima i da se realizuje ono što je započeto u cilju regionalizacije i decentralizacije.

Pastor je kazao da je Kacinu preneo i da je nastao bitan pomak u međuetničkim odnosima u Vojvodini – "da ono što nas je karakterisalo 2003 – 2004. godine na sreću nije realnost" i da ima sporadičnih sukoba na nacionalnoj osnovi, koji su bolni, ali su pojedinačni i više nisu pojava.

On smatra da je to dobro i da je u razgovoru sa Kacinom podvukao da je u postupku otkrivanja učinilaca tih dela policijski postupak mnogo efikasniji nego što je bio, ali da je ipak u "postpolicijskoj fazi" nedovoljno efikasan, a izrečene mere blage.

Odgovarajići na pitanja vezana za odnos SVM i Demokratske stranke Pastor je rekao da je 8. marta imao sastanak sa predsednikom Srbije i DS Borisom Tadićem na kojem je potvrđeno strateško parnerstvo dve stranke.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here