pixabay.com

Svetska zdravstvena organizacija obezbedila je 30 monitora, koji se koriste za praćenje zdravstvenog stanja hospitalizovanih pacijenata tokom lečenja od virusa korona, za zdravstvene ustanove u Srbiji.

Kako je saopšteno iz Kancelarije SZO u Srbiji, monitori su obezbeđeni uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), a planirano je da se podele u sledeće zdravstvene ustanove: KC Srbije, KC Vojvodina, Niš i Kragujevac, KBC Zemun, Zvezdara, Bežanijska kosa, “Dr Dragiša Mišović”, kao i za zdravstvene centre u Negotinu, Užicu, Pirotu, Boru, Čačku, Valjevu, Požarevcu, Kraljevu, Smederevu, Smederevskoj Palanci, Loznici i Vranju.

Direktor Kancelarije SZO u Srbiji dr Marijan Ivanuša ocenio je da ta podrška zadovoljava važnu potrebu zdravstvenog sistema.

Dr Ivanuša je podsetio da od samog početka epidemije COVID-19 SZO, između ostalog, radi na pružanju podrške zdravstvenom sistemu u Srbiji i to povećanjem dostupnosti potrebne opreme kako bi je imalo u dovoljnim količinama za sve pacijente.

– Važno je naglasiti da sada svi moramo da nastavimo sa preventivnim merama kao i da zdravstveni sistem radi na dva koloseka, sa onima koji imaju COVID-19, ali i svim drugim pacijentima – naveo je dr Ivanuša.

Nabavka monitora deo je šire USAID-ove podrške Srbiji preko SZO, a koja je u prethodnom periodu obuhvatala nabavku PCR testova, koncentratora kiseonika, pulsnih oksimetra i kontejnera.

U narednom periodu očekuju se i rendgen aparati.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here