Youtube/HuffPost UK
SZO

Broj napada na bolnice i druge zdravstvene ustanove i na vozila hitne pomoći u Ukrajini vrtoglavo raste poslednjih dana, a uporedo s tim ponestaju vitalne medicinske zalihe, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Ova agencija UN je u ponedeljak potvrdila da je najmanje devetoro ljudi poginulo u 16 napada na zdravstvene ustanove od početka ruske invazije na Ukrajinu, ali nije navedeno ko je za napade odgovoran.

Viši službenik SZO za hitne slučajeve za Evropu, Ketrin Smolvud, rekla je na konferenciji za novinare da u ovaj broj ulaze i incidenti u kojima su vozila hitne pomoći korišćena u druge svrhe, a ne za hitnu zdravstvenu pomoć.

– Nastavićemo da ažuriramo te brojeve, jer su veoma skočili poslednjih dana – kaže Ketrin Smolvud, prenosi Rojters.

Regionalni direktor SZO Evrope Hans Kluge rekao je na istom brifingu da agencija UN radi na brzom obnavljanju medicinskih zaliha u Ukrajini, zato što su pri kraju kiseonik, insulin, lična zaštitna i hirurška oprema, kao i proizvodi od krvi.

On je apostrofirao nedostatak dečijih vakcina, naročito onih protiv dečije paralize, a kao jedan od glavnih prioriteta ove organizacije istakao je neophodnost stručnog pristupa očuvanju mentalnog zdravlja.

U odvojenom saopštenju Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) navedeno je da zemlje iz okruženja Ukrajine koje primaju izbeglice treba da ih uključe u svoje programe vakcinacije protiv niza bolesti, naročito protiv COVID-19 i poliomijelitisa, kao i protiv malih boginja, jer je trenutni obuhvat vakcinacijama nedovoljan da spreči izbijanje morbila.

Centar navodi da bi situaciju mogle da pogoršaju gužve u skloništima i prihvatnim centrima, kao i početak sezone tih bolesti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here