SZO preispituje načine na koji se borila protiv pandemije

0

SZO pozdravlja kritike na račun vođenja pandemije H1N1
 

SZO će preispitati način na koji se borila protiv pandemije novog gripa nakon što pandemija bude suzbijena, izjavila je portparol SZO Fadela Čaib na pres konferenciji u Ženevi. "Kritike su deo ciklusa epidemije. Mi očekujemo i pozdravljamo kritike, kao i priliku da o njima diskutujemo", dodala je ona, i navela da će SZO u diskusiju uključiti i nezavisne eksperte, kao i da će rezultati biti objavljeni u javnosti, preneo je Rojters.

 

Čaib je još kazala da je prerano reći kada će doći do preispitivanja, kao i koji stručnjaci će biti uključeni u to. U okviru kritika na račun vlasti i njihovog tretmana pandemije novog gripa, Savet Evrope će proceniti da li su farmaceutske kompanije uticale na zdravstvene zvaničnike da nepotrebno potroše novac na zalihe vakcina protiv virusa H1N1.

 

Čaib je dodala da je SZO shvatila ozbiljno svoj posao da pruži nezavistan savet svojim državama članicama, kojih ima 193. U međuvremenu, nekoliko zemalja smanjuju količinu naručenih vakcina, pošto postaje jasno da globalna epidemija novog gripa koju je SZO proglasila u junu prošle godine, nije tako ozbiljna kako se u početku strahovalo.

 

Države će imati priliku da postave pitanja o virusu H1N1 zvaničnicima SZO na sastanku upravnog borda te organizacije naredne sedmice, navodi Rojters. Najveći stručnjak SZO za novi grip, Keiđi Fukuda, obavestiće bord SZO-a 18. januara o najnovijem razvoju situacije vezane za prvu pandemiju gripa posle više od 40 godina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here