Pixabay
Foto: Ilustracija

 Svet je nepripremljen za globalnu pandemiju koja bi, ako bi do nje došlo, mogla za 36 sati da odnese živote i do 80 miliona ljudi i “zbriše” globalni bruto domaći proizvod (BDP) za pet posto, upozorila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Neki respiratorni patogen, koji se brzo širi, mogao bi da bude pretnja velikom delu svetske populacije i da potencijalno usmrti milione ljudi, a ugrožena bi bila cela planeta, piše u prvom izveštaju Odbora SZO za nadzor globalne pripremljenost.

“Kada bi danas izbila pandemija poput ”španskog gripa” 1918, posledice bi koštale oko 3.000 milijardi dolara ili pet posto svetskog BDP-a”, prema proceni Svetske banke.

“U slučaju takve zaraze, danas kada je svetska populacija četiri puta veća i kada se bilo gde u svetu stiže za 36 sati, umrlo bi između 50 i 80 miliona ljudi. Osim visoke smrtnosti, takva pandemija izazvala bi paniku, destabilizovalabi nacionalnu bezbednost i teško pogodila globalnu privredu i trgovinu”, piše u izveštaju.

“Globalna pandemija u tom obimu bila bi katastrofalna, stvarajući opštu pustoš, nestabilnost i nesigurnost. Svet je nepripremljen”, navodi SZO, prenosi portal Medical Xpress.

Izveštaj poziva na stvaranje sistema za efikasno otkrivanje i kontrolu izbijanja bolesti u okviru proaktivnog delovanja za uspostavljanje globalne pripremljenosti.

“Predugo smo svedoci ciklusa panike i zanemarivanja kada je reč o pandemijama – intenziviramo napore kada postoji ozbiljna pretnja, a zatim brzo zaboravimo na njih kada pretnja nestane. Vreme za konkretne akcije je odavno prošlo”,upozoravaju naučnici.

U izveštaju se preporučuje sedam preventivnih akcija, uključujući: posvećenost i investiranje šefova vlada za rešavanje ovog problema; da regionalne organizacije prednjače kao primer; snažan sistem spremnosti u svakoj zemlji; povećanje sredstava i finansijskih podsticaja; i jačanje sistema koordinacije Ujedinjenih nacija u ovoj oblasti.

Zemlje sa lošom infrastrukturom i zdravstvenim sistemom najizloženije su riziku od velikih gubitaka od pandemije, ali su ranjive i sve druge države, dodaje se u izveštaju.

SZO predočava da je napredak nauke i tehnologije omogućio unapređenje javnog zdravstva, ali da on istovremeno predstavlja rizik jer ima potencijal za veštačko stvaranje mikroorganizama u laboratorijama, koji mogu da izazovu epidemiju ukoliko bi namerno bili pušteni u svet.

“Svet je u opasnosti. Ali, udruženi, već imamo instrumente da spasimo sebe i naše privrede. Ono što nam je potrebno su vođstvo i volja da delujemo snažno i efikasno”, zaključuje se u izveštaju SZO-a.

Izvor:
Vestionline,Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here