EPA/ VALDRIN XHEMAJ
Hašim Tači

Na svečanoj akademiji “Hvala Albaniji” u organizaciji centra “Bogdanipolis” katedrale Svete majke Tereze, predsednik Kosova Hašim Tači zahvalio se Albaniji za svu pomoć koju je pružila kosovskim Albancima tokom ratnih godina i tokom godina u Jugoslaviji, prenosi Ljajmi.

– Domovina je večna, a individualac prolazan. Domovina je božanska i zato se ponizno zahvaljujemo večnoj i istorijskoj Albaniji, Skenderbegovoj Albaniji koja je preživela kroz vekove, ratove i osvajanja. Albanija koja stoji iznad bilo koje ideologije, Albanija tolerancije i verskog jedinstva – rekao je Tači.

U obraćanju brojnim visokim državnim ličnostima, Tači je rekao da Kosovo i Albanija treba da žive u prostoru bez granica koje ih razdvajaju.

– Konačno je 1999. pala najveća oklopna granica u Evropi, ona između albanskih zemalja. Verujem da će Kosovo i Albanija uskoro imati prostor bez granica, sa zajedničkom aktuelnošću i zajedničkom budućnošću, bez granica između Kosova i Albanije i svih prostora u kojima žive Albanci u našem regionu, pod evroatlantskim kišobranom – dodao je on.

Tači se zahvalio Albaniji što je štitila i imala kapacitet da primi kosovske Albance i za podršku 1968. i 1981. u borbi za Republiu Kosovo i podvukao da bez Albanije ne bi bilo oslobođenja i Kosovo ne bi bilo nezavisno.

– Albanija je snažno podržala projekat OVK. U jeku rata 1998/99 uprkos teškim ekonomskim uslovima, držala je pola miliona kosovskih Albanaca. Danas posebno i lično hvala tadašnjem premijeru Pandelji Majku i aktuelnom predsedniku Iljiru Meti – zaključio je Tači na kraju.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here