EPA/Valdrin Xhemaj
Hašim Tači

Kosovski predsednik Hašim Tači kaže da predstojeći samit u Parizu početkom jula treba da otvori put za postizanje sporazuma između Beograda i Prištine.

Hašim Tači napominje da niko ne može da zameni Evropu koja posreduje u razgovorima Beograda i Prištine, ali dodaje da su odnosi dve strane toliko krhki da se sporazum ne može postići bez snažne podrške Sjedinjenih Američkih Država.

– Samit o Balkanu u Berlinu krajem aprila nije doneo ništa konkretno. Nije bilo koordinacije sa SAD. Nadam se da će na samitu u Parizu početkom jula stvari biti drugačije i da će postojati puna koordinacija između Pariza i Vašingtona – rekao je Tači za francuski Ekspres tokom vikenda, prenose prištinski mediji.

Tači je dodao da veruje u pragmatizam i viziju francuskog predsednika Emanuela Makrona koji je, kaže, svestan situacije i zna da je to važno za Evropu.

– Ako ne možemo da stvorimo dobre odnose sa Beogradom, nikad nećemo postati članica EU i NATO. To je zlatna šansa. Ako propustimo tu priliku, naša deca će trpet posledice. Naći će se u situaciji ‘zamrznutog konflikta’ koj bi u svakom trenutku mogao da eskalira – naveo je Tači.

Upitan na kakav kompromis sa Beogradom je spreman, istakao je da je njegov cilj postizanje povoljnog sporazuma, ali priznaje da će to biti teško.

O razmeni teritorija, kaže, nikad nije bilo razgovora.

– Ali ako dođe do sveobuhvatnog sporazuma, svi znaju da će jedna od glavnih tema razgovora biti demarkacija između Kosova i Srbije. Ovo pitanje neće moći lako da se reši jer je ono veoma osetljivo pitanje na Balkanu. Moja namera je da ne menjam granice, već da h otvorim kao što je svuda u Evropi – zaključio je Tači.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime