EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
Hašim Tači

Francuski pukovnik Žak Ogar rekao je da je pomno pratio dolazak Hašima Tačija u Hag.

– Veoma sam zadovoljan što je u zatvoru. Čekali smo na to više od dvadeset godina. Konačno je pred sudom, sa trojicom svojih saučesnika. Bilo je krajnje vreme – rekao je on.

Nekadašnji francuski oficir Žak Ogar, vođa specijalaca koji su prvi ušli na Kosovo posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma rekao je da su odmah po dolasku na Kosovo čuli za OVK i o njihovim zločinima nad Srbima.

– Istinske razmere zločina sam otkrio na licu mesta, i to u veoma kratkom roku. Kada vam svakoga dana dolaze ljudi, Srbi, Albanci ili Romi, da vam prenesu potresna svedočanstva, da vam kažu da je OVK otela tu i tu osobu, da je neko nestao na tom i tom mestu, brzo shvatite da u OVK nisu bili ,anđeli’ kako su to tvrdili Madlen Olbrajt i njoj slični  – pojašnjava Ogar.

Dodaje da se na Kosovu zadržao kratko, ali da je svedočio o napadima na manastir Devič, u Starom Trgu, u Kosovskoj Mitrovici. Jednom su i intervenisali kada su pripadnici OVK pokušali da ubiju stari bračni par Srba koji su odbili da im daju ključeve svog stana.

– Trebalo je mnogo strpljenja dok Specijalni sud za Kosovo konačno nije započeo procese. Još pre nekoliko godina imali su sve dokaze protiv Tačija. Pitanje je zašto su toliko čekali sa suđenjem, ali, kao što se kaže, bolje ikad nego nikad – rekao je Ogar.

Vođa francuskih specijalaca ističe da se nada da pravda neće biti razočaravajuća, da će sud nezavisno raditi svoj posao i da neće dozvoliti da na njega utiču pritiscima spolja.

– Svi znaju da su postojali nedvosmisleni dokazi za zločine u slučaju Haradinaja, ali on je i dalje slobodan. Do sada se videlo da je reč o političkom pravosuđu na koje lako mogu da utiču različite vlade. Ako je pravosuđe zaista nezavisno, biće osuđeni na dugogodišnji zatvor – naglašava Ogar.

Islamski teroristi održavaju kontakt sa Kosovom

Ogar ističe da ne treba da čudi što je nedavni teroristički napad u Beču izveo neko ko je imao tesne veze sa Kosovom.

– Odavno je poznato da radikalni islamisti održavaju kontakt sa Kosovom. Vidi se da postoji veza. Možda će na Zapadu posle svega ovoga početi da otvaraju oči. Bar se tome nadam – kaže on.

Ogar dodaje da su očevici, koji su prihvatili da svedoče protiv OVK, dosad redom nestajali, nalazili su ih udavljene u kadi, gazili su ih autobusi…

Pre nekoliko godina i on je pristao da svedoči, ali ga, na kraju, ipak nisu zvali. Zbog svega navedenog, zaštita svedoka biće od suštinskog značaja, ocenjuje Ogar.

– Presuda Tačiju i ostalima u Hagu bila bi jasna poruka za tzv. Republiku Kosovo. Ako su je osnovali osuđeni za zločin protiv čovečnosti, takva ,država’ bi bila u startu umrljana tim zločinima – tvrdi Ogar.

1 COMMENT

  1. E moj pukovniče. Nas su u vojsci učili da je samo informisan vojnik dobar vojnik. Ti dogura do visokog čina a nisi informisan s kim imaš posla.
    Barem si rekao jednu važnu stvar, u cijenu u oblande, država srvorena na udruženom zločinačkom poduhvatu je osuđena na propast i na nepostojanje. A greh na dušu svima koji takvu državu priznaju i podržavaju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here