Tanjug
Hašim Tači

O podizanju optužnica protiv Albanaca pred Specijalnim sudom za zločine tzv. OVK nad Srbima i nealbancima govori se još od osnivanja tog suda, u decembru 2016. a sve su glasnije najave da bi uskoro na saslušanju trebalo da se nađu brat kosovskog premijera Daut Haradinaj, kosovski predsednik Hašim Tači i predsednik skupštine Kadri Veselji.

Ipak, konkretan potez još nije povučen, navodi Blic, a izvor lista iz diplomatskih krugova kaže da su se, između ostalog, čekala tumbanja unutar suda.

– Prva saslušanja su već trebalo da se dogode, a sada se spominje opcija da bi mogli da uslede nakon sastanka lidera Zapadnog Balkana u Parizu 1. jula. Pitanje je da li će na listi pozvanih biti i kosovski premijer Haradinaj. Informacije su dvojake, prve govore da neće, jer su svedoci koji bi mogli da progovore o njegovim zločinima nestali sa lica zemlje, dok druge govore da svedoka ima, ali u inostranstvu i da bi moglo da se nađe načina da se dođe do njih – kaže Blicov izvor.

Tim povodom, list je kontaktirao Specijalni sud u Hagu, a na pitanje zašto još nisu podignute optužnice i da li je njihov izostanak proizvod političkog pritiska, portparol suda Kristofer Benet kazao je da je Specijalno tužilaštvo nezavisna institucija i da nad njihovom istragom nema političkog uticaja.

– Sprovodimo najopsežniju istragu i ne raspravljamo o rokovima za moguće optužnice – poručio je on.

O tome ko bi mogao da se nađe na optuznicama, nije želeo da razgovara.

– Specijalizovano tužilaštvo ne daje informaciju niti o istrazi, niti o mogućim optužnicama iz političkih, pravnih i etičkih razloga – rekao je Benet.

3 COMMENTS

  1. uskoro u zatvor za zlodela i proterivanje paljivanje crkava unistavanje sve sto je bilo srpsko gde i mrtvim srbima u grobovima po naredjenju ovoga bandita i kriminalca koji je iz sume izasao i sada neke drzave lazne u srpskoj zemlji kosovu a zlikovcki ce nestati koji su okupirali srpsku zemlju

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here