Youtube/REPORTER NEWS
Kadri Veselji i Hašim Tači

Hapšenje perjanice OVK Saliha Mustafe nagoveštava da bi iza rešetaka mogle da završe i vođe albanskih sejača smrti

U Hag bi posle prebacivanja jednog od osnivača OVK i šefa obaveštajne službe Saljiha Mustafe, optuženog za ratne zločine, kako se čulo u Prištini, trebalo da bude transportovan i predsednik Udruženja ratnih veterana OVK Hisni Gucati, koji je uhapšen u petak.

Ovo je presudan korak ka kažnjavanju odgovornih, kazao je Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za KiM hapšenje po nalogu Specijalnog suda OVK, ističući da očekuje i optužnice protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija.

– Do sada je bilo mnogo nagađanja da li će biti podignute i potvrđene optužnice i hoće li doći do suđenja. Vidimo da se taj proces odvija. Specijalizovano tužilaštvo nastavlja s istragama i radi na prikupljanju novih dokaza, što znači da su u pripremi nove optužnice – kazao je Drecun za “Vesti”, napominjući da je dostavljanjem veteranima tzv. OVK dokumenata, za koje se sumnja da potiču iz Specijalnog suda, kompromitovan čitav proces rada Specijalizovanog tužilaštva i da to može da utiče na buduća procesuiranja i suđenja.

Nada se i da će Specijalizovano tužilaštvo, pored procesuiranja za zločine OVK nad Albancima, procesuirati i odgovorne za zločine nad srpskim narodom.

Saljih Mustafa je u pritvorskoj jedinici Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, koje je saopštilo da je sudija za prethodni postupak 12. juna potvrdio optužnicu, ali u skladu s Pravilnikom o radu tada nije javno objavljena. Mustafa se, kako su saopštila Specijalizovana veća, tereti prema različitim oblicima krivične odgovornosti za “proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo kao ratne zločine učinjene u kontekstu oružanog sukoba na Kosovu, koji nije bio međunarodnog karaktera i u vezi s tim sukobom”.

Potvrđivanje optužnica je prijatno iznenadilo advokata Tomu Filu, koji za “Vesti” kaže da je skoro je neverovatno da je konačno nešto u tom pravcu počelo.

– Ali, nećemo da se zadovoljimo nižim rangom optuženih u odnosu na srpske optuženike jer je Hag iz Srbije odveo jednog predsednika Slobodana Miloševića i trojicu načenika Generalštaba, pokojnog Dragomira Ojdanića, Momčila Perišića i Nebojšu Pavkovića. Da se sada sve završi na nekom kosovskom koljaču to ne bi bila satisfakcija za žrtve i porodice stradalih. Zato očekujem optužnice protiv Tačija i Ramuša Haradinaja i njegovog brata, jer su oni ubijali na Kosovu i posle zaključenja Kumanovskog sporazuma 1999. godine – kazao je Fila.

Hašim Tači, tzv. predsednik Kosova, bio je tokom proteklog leta u Hagu na četvorodnevnom ispitivanju, pošto je 24. juna Specijalizovano tužilaštvo Kosova saopštilo da je Specijalizovanim većima Kosova podnelo na ispitivanje optužnicu u 10 tačaka kojom je njega i Veseljija i druge tereti za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistva, otmice, progon i mučenja. Optužbe obuhvataju ubistva oko 100 osoba, a Specijalizovano tužilaštvo u Hagu je predložilo optužnicu za ratne zločine protiv Tačija.

Ponosan na krvave ruke

Saljih Mustafa je bio šef obaveštajnog odeljenja Kosovskog zaštitnog korpusa i obaveštajni savetnik tzv. premijera Kosova Agima Čekua. Bio je pripadnik organizacije Pokreta za nacionalno oslobođenje 1988. Tokom ilegalne aktivnosti srpska policija ga je uhapsila 1993. i osuđen je na pet godina zatvora zbog organizacije oružanog ustanka. On se 1997. godine angažovao se na organizovanju i razmeštanju OVK u regionu Prištine, Obilića, Gnjilana, Vitine i Kamenice. Vodio je gerilske jedinice BIA do uspostavljanja operativnih područja “Lab” i “Karadak”.

Hisni Gucati, koji je javnost obaveštavavao o imenima članova Udruženja pozvanih na ispitivanje u Hag, nije nikada rekao da li je on ispitan o ratnim zločinima. Poznat je po izjavi je da bi se “osećao neprijatno ako neki pripadnik OVK nije ubio bar jednog srpskog policajca ili vojnika”.

Žrtve kao svedoci

Specijalizovana veća Kosova su navela da počinje prijava žrtava za učešće u sudskom postupku, a mogu da učestvuju oni koji dokažu da su pretrpela štetu, uključujući fizičku, mentalnu ili materijalnu kao direktnu posledicu krivičnih dela u potvrđenoj optužnici. Sudija odlučuje da li će dobiti status žrtve. Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova kaže da ako se želi zadovoljenje pravde, ne smeju se zaboraviti oni koji su propatili zbog tih zločina. Specijalizovani tužilac Džek Smit istakao je neophodnost da se čuju glasovi žrtava u postupcima i apelovao na sve koji su pretrpeli patnje usled krivičnih dela iz optužnice da se uključe u postupak.