EPA/Valdrin Xhemaj
Hašim Tači i Edi Rama

Bivši albanski premijer Salji Beriša izneo je oštre optužbe za nacionalnu izdaju protiv aktuelnog premijera Albanije Edija Rame i kosovskog predsednika Hašima Tačija, prenosi Gazeta Ekspres.

Beriša je ocenio da su Tači i Rama zajedno tvorci ideje podele Kosova, a Ramu je nazvao i slugom Srbije zbog inicijative Mini Šengen.

– Nijedan drugi albanski premijer nikada ne bi pristao da potpiše novosadski ugovor bez učešća Kosova. Tirana se zbog sluge Beograda pretvorila u epicentar hladnog rata protiv Kosova – rekao je Beriša u emisiji “Rubikon”.

On je Tačija nazvao “Miladin koji govori albanski”, dok je za Ramu rekao da je Zograf misleći na političara na jugu Albanije, koji je bio u službi grčkih interesa.

– Zvanična Tirana i Priština izuzetno su naštetili pitanju Kosova i priznanja. Ako uzmete zemlju i stavite je na sto za operaciju promene granica, vređate pre svega države koje su vas priznale, odluku Međunarodnog suda pravde i druge koji čekaju da reše problem granice. To su dela visoke nacionalne izdaje. Miladin koji govori albanski je Tači. Zograf koji je želeo da pokloni Epir Grčkoj. Istorija se ponavlja – rekao je Beriša.

On je podsetio da je Tači i sam isticao da je promena granica njegova ideja.

– Koliko puta je Tači izjavio da je promena granica njegova ideja, a ne Beograda. Milošević je hteo sve ono što se zvalo Kosovo bude pod Srbijom, Albanci budu proterani u ravnicu Dukađini – kazao je Beriša.

Beriša je rekao da je Edi Rama postao kredibilan iskorišćavajući Tačija, i ocenio kao srećnu okolnost što nijedan drugi kosovski političar nije krenuo za njim.

– Ne mogu da kažem da je Tači jedini i poslednji izdajnik na Kosovu i Rama u Albaniji. Izdajnik ne može da voli svoju zemlju. Počinio je čin veleizdaje, razgovarao o suverenitetu Kosova, teritorijalnom integritetu, njegovim granicama. Šta još da učini Kosovu da se nazove izdajnikom? Zbog svoje kože zagorčao je život Kosovo radeći za Srbiju – ocenio je Beriša i dodao da je tokom rata na Kosovu svakog dana i svakog minuta živeo samo za Kosovo.

Što se tiče sporazuma potpisanog u Vašingtonu, Beriša je rekao da se prema Kosovu i prema Srbiji postupalo podjednako, ali je moratorijum na prijavljivanje u međunarodne organizacije video kao ustupak Kosova.

Tačku za uzajamno priznavanje predstavljenu Srbiji, bivši albanski premijer okarakterisao je kao merenje Vučićevog pulsa od strane Amerikanaca, koji su govorili od početka da se radi o ekonomskoj normalizaciji između Kosova i Srbije, a ne međusobnom priznavanju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here