EPA/ VALDRIN XHEMAJ
Hašim Tači

“Kosovski predsednik Hašim Tači je odustao od ideje o razmeni teritorije sa Srbijom”, izjavio je lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa.

Mustafa je u emisiji “Desku” na KTV rekao da je kosovskom predsedniku jasno rečeno da DSK neće ulaziti u dijalog u kome se govori o teritorijama.

– Tačijeve izjave u prošlosti bile su zabrinjavajuće i pokrenule su DSK da podrži bivšeg premijera Ramuša Haradinaja u ideji stopostotne takse na srpsku robu – rekao je Mustafa.

– Što se tiče Tačija, kažem da je prestao sa rečnikom bolnih kompromisa. Više ne govori o Preševu, Bujanovcu i mogućnosti da se te opštine pripoje jer je jasno da to ne bi moglo jednostrano. Vrlo je logično da Srbija ne ide u dijalog da bi nam dala teritoriju. On to nije javno povukao, ali u stvarnosti jeste – rekao je Mustafa.

Dodao je da je u razgovorima Tačiju razjasnio poziciju DSK i jasno mu stavio do znanja da DSK neće ući u dijalog bilo kog formata u kome bi se razgovaralo o razmeni teritorija “kakve god bile promene granica, jer bi nas tako nešto vratilo u vreme pre proglašenja nezavisnosti”.

Govoreći o ulozi SAD i EU u ovom procesu, on je rekao da se dijalog neće odvijati na dve staze, jer nijedna strana ne može unaprediti dijalog bez druge strane.

Što se tiče sastanka koji će se održati 27. juna u Vašingtonu, Mustafa je rekao da još nije poznato šta će se tačno dogoditi. Dodao je da mu je na sastanku sa američkim specijalnim izaslanikom Ričardom Grenelom, on saopštio da se SAD ne zalažu za razmenu teritorija.

– Rekao je da dijalog ima za cilj saradnju i ekonomski razvoj obe zemlje. Zbog toga mislim da proces dijaloga u Vašingtonu neće početi ozbiljnim temama, već atraktivnim temama za obe strane, kao što su ekonomska saradnja, ekonomski razvoj i slično – naveo je Mustafa.

Sporazum sa Srbijom može da se postigne ove godine

Lider DSK je rekao je da bi proces dijaloga između Srbije i Kosova mogao da se okonča na jesen ove godine, pre predsedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama. Prema njegovim rečima, važno je da se dogovor sa Srbijom postigne pre izbora novog kosovskog predsednika.

– Ako predsednik ne bude izabran, ići će se na izbore i to će zakomplikovati stvari, jer bi tada ušli u izbore za parlament i nakon 5-6 meseci imamo lokalne izbore i to je period koji ne odgovara mnogo Kosovu. Ako postoji posvećenost SAD, kao što je to sada slučaj, i ako se uspostavi saradnja između Sjedinjenih Država i EU, mislim da će se brzo okončati, a to je važno i za nas – ekao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here