Twitter/Biljana Zivkovic ‏
Aljbin Kurti

Lider Pokreta Samoopredeljenje i kandidat te stranke za kosovskog premijera Aljbin Kurti izjavio je da će zatražiti smenu predsednika Kosova Hašima Tačija ukoliko bude imao dovoljno glasova u parlamentu, preneo je prištinski dnevni list Bota sot.

– Najveći problem koji imamo sa predsednikom jeste odnos sa Srbijom, jer je u poslednje dve godine bio veoma problematičan. Pre tri godine učinio nam je nešto nezamislivo, jer je na neki način pristao na neku teritorijalnu razmenu sa Srbijom. On je korekciju granice nazvao bolnim kompromisom, gde je sever naznačio kao „Rankovićev dar“ – rekao je Kurti.

On je naglasio da se zalaže za drugačiji pristup dijalogu sa Beogradom.

– Dijalog je prekinut. Ja sam za principijelan dijalog. Mislim da taj dijalog treba da bude dobro pripremljen, a ne da propadne. Ja sam zainteresovan da zamenim takse principom reciprociteta. U svakom pogledu, sa Srbijom moramo delovati simetrično, da tražimo kosovsku dokumentaciju i reciprocitet – rekao je Kurti i posebno naglasio da su SAD „preuzele vodeću ulogu u dijalogu“.

– Neću biti arogantan prema opoziciji, stvoriću pregovarački tim sa opozicijom i neću dozvoliti da nas Srbija podeli. Ja ću voditi dijalog – rekao je Kurti i istakao da Tači neće imati bilo kakvu ulogu u dijalogu.

– Ja ću voditi ovaj dijalog, predsednik će biti predsednik. On je predstavnik spoljne politike, ali ne i kreator – rekao je Kurti.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime