EPA/Valdrin Xhemaj
Hašim Tači

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je u ponedeljak da je objavljivanje optužnice protiv njega „učinilo nemogućim“ održavanje sastanka predstavnika Beograda i Prištine u Vašingtonu, ocenivši da je time otklonjena mogućnost za postizanje mira između dve strane.

U obraćanju javnosti preko video poruke koja je prosleđena medijima iz njegovog kabineta, ali postavljena i na njegov Fejsbuk profil, Tači je rekao da ne zna da li je „slučajnost ili spletka“ to što je optužnica objavljena baš dok je on bio na putu u Vašington, gde je 27. juna trebalo da se održi sastanak, na incijativu američkog izaslanika Ričarda Grenela, koji je otkazan posle objavljivanja optužnice.

„Nijedna dobra namera ili velika volja za pravdom ne mogu opravdati izmišljanje medijske bombe za inkriminaciju šefa države Kosovo, baš u trenutku kada bi dijalog sa Srbijom mogao ući u novu fazu, zahvaljujući direktnom angažovanju Bele kuće“, rekao je Tači.

On je ocenio da, „u praksi pravde civilizovanog sveta“, objavljivanje optužnice, pre nego što je pravosudno telo odobri, predstavlja ogroman skandal.

„Nikakav zločin, navodni ili čak počinjen, ne opravdava javno linčovanje“, rekao je Tači.

Tači, koji se obratio javnosti pet dana nakon što je specijalizovani tužilac u Hagu protiv njega podneo optužnicu na razmatranje koja ga tereti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, najavio je i da će „istog časa“ podneti ostavku ako budu potvrđene optužbe protiv njega iz optužnice i poručio da će se suočiti s tim optužbama.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime