EPA/Jerry Lampen
Hašim Tači u sudnici u Hagu

Odbrana nekadašnjeg prvog čoveka OVK Hašima Tačija podnela je novi zahtev za njegovo privremeno puštanje na slobodu iz pritvora u Hagu.

Tači je optužen za zločine na Kosovu i Metojihi 1998/1999. godine, a u pritvoru se nalazi 13 meseci.

Tačijevi branioci su u dopisu od 30. novembra koji je danas objavljen, od sudije za prethodni postupak zatražili da zakaže sednicu na kojoj bi saslušao predstavnike kosovske policije u vezi sa mogućnostima da se Tači pusti u kućni pritvor u njegovom domu na Kosovu.

Alternativno, sednicu traži i radi saslušanja predstavnika vlade tzv. trećih zemalja u vezi sa mogućnostima i njiihovim garancijama za Tačijev boravak na njihovoj teritoriji, kao i radi saslušnja stranaka u postupku.

Zbog tajnosti i bezbednosti postupka imena trećih država nisu obelodanjena u ovom podnesku Tačijevih branilaca.

Oni svoj zahtev obrazlažu tvrdnjom da nema rizika da se će Tači dati u bekstvo ako se nađe van pritvora u Hagu jer se i do sada odazivao svim pozivima tužilaštva i suda, zatim da neće ometati postupke uticanjem na svedoke, kao i da bi nametnuti uslovi za privremenu slobodu otklonili i sve druge rizike.

Podsećaju da su i kosovska policija i vlade trećih država dale garancije da mogu da ispoštuju uslove za Tačijevo privremeno puštanje iz pritvora.

Hašim Tači, kao i Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi uhapšeni su 5. novembra 2020. godine, kada su prebačeni u prtivoru u Hagu, gde se i dalje nalaze.

Sva četvorica ovih nekadašnjih šefova OVK su optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine širom 40 mesta na Kosovu i severu Albanije u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Čahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima. Žrtve su mahom bili Srbi, ali i Albanci nelojalni OVK.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema razlicitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime