EPA
Hašim Tači

Priština uprkos svim pozivima međunarodne zajednice nastavlja sa pretnjama Srbiji, a među poslednjim je i tvrdnja predsednika kosovske skupštine Gljauka Konjufce da pripadnici KBS mogu da deluju na celom Kosovu i Metohiji uključujući i sever.

Direktor kancelarije za KiM Petar Petković odgovarajući na to rekao je danas da tzv. KBS nemaju šta da traže na severu, i ponovo podsetio na sporazum koji je sa vlastima u Prištini 2013. godine potpisao i garantovao tadašnji generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmunsen.

U sporazumu se nedvosmisleno kaže da bilo koje vojne formacije iz Prištine ne mogu delovati u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, bez prethodnog duplog odobrenja komandanta Kfora i četiri gradonačelnika sa severa Kosova i Metohije, naveo je Petković.

On je istakao i da je ta garancija potpisana i doneta istog dana kada i Briselski sporazum, što dodatno ukazuje, kako je rekao, da je taj dokument bio i uslov za Briselski sporazum.

U dokumentu koji je tadašnji premijer Hašim Tači uputio Rasmusenu, a čiji sadržaj su danas objavili pojedini mediji, navodi se da KBS neće preduzimati akcije na severu Kosova bez prethodne saglasnosti Kfora.

Tači je naveo da pozdravlja činjenicu da u skladu sa mandatom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, NATO ima ključnu ulogu u održavanju bezbednog i sigurnog okruženja i obezbedivanju slobode kretanja na čitavom Kosovu.

– Kao što znate, bezbednosne snage Kosova predstavljaju instrument sigurnosti čiji zadaci uključuju učešće u operacijama za reagovanje na krize, među kojima su operacije pružanja podrške miru, davanje pomoći civilnim vlastima u slučaju prirodnih i drugih katastrofa i drugih vanrednih situacija, sprovođenje uklanjanja eksplozivnih naprava i pomoć civilnim vlastima kroz operacije civilne zaštite.

U ime Vlade Republike Kosovo, ovim garantujem da će KBS preduzimati misije na severu Kosova jedino uz prethodnu saglasnost Kfora.

To je u potpunosti u skladu sa sadašnjim obavezama Kosova u odnosu prema NATO, sa čime se Vlada Kosova saglašava i poštuje sa maksimalnom ozbiljnošću.

Vlada Republike Kosovo takođe razume da Kfor, u skladu sa svojim mandatom, može da se angažuje sa legitimnim predstavnicima lokalne zajednice na severu Kosova u okviru tog usaglašenog procesa, navodi se u tekstu dokumenta koji je Tači potpisao.

U više navrata i predsednik Srbije Aleksnadar Vučić isticao je da Priština krši sve sporazume koje je potpisala počev od odbijanja da formira Zajednicu srpskih opština, pa do delovanja KBS.

On je pre više meseci u obraćanju javnosti obelodanio ovaj dokument koji je potpisao Tači, a kojim se predviđa da se KBS neće pojavljivati na severu Kosova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here