EPA/STEPHANIE LECOCQ
Milorad Dodik

Na Samit procesa saradnje jugoistočne Evrope nije pozvana “Republika Kosovo”, koju BiH ne priznaje kao državu, nego nedefinisani subjekt Kosovo sa fus notom, rečeno je u kabinetu predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika.

Povodom navoda da je Dodik uputio zvanični poziv Hašimu Tačiju da dođe na samit Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, iz kabineta su poručili da je članove tog samita pozvalo Predsedništvo, a ne lično Milorad Dodik.

Učešće Kosova na SEECP, kako ukazuju u Dodikovom kabinetu, rešeno je 2014. godine uz saglasnost svih onih učesnica koje ne priznaju Kosovo: Srbije, Grčke, Rumunije, Moldavije i BiH.

Prema tom rešenju, Kosovo se odriče svog subjektiviteta kao nezavisne države i prihvata da u SEECP uđe kao nedefinisani subjekt Kosovo, uz fus notu. To isto prihvataju i sve druge učesnice SEECP, i one koje inače priznaju Kosovo i one koje ga ne priznaju, navode u kabinetu Dodika.

“Mi u Republici Srpskoj priznajemo poternicu koju je za Tačijem izdala Srbija, bez obzira što je BiH ne priznaje. Ali, dok je ovde, na Jahorini gde se održava Samit po pozivu Predsedništva i u svrhu Samita, njemu pripada puni imunitet u skladu sa međunarodnim pravom. I tako ćemo ga ispratiti preko granice. A kad nam opet bude dostupan i kad ne bude zaštićen imunitetom, biće uhapšen i po zakonu sproveden proces ekstradicije Srbiji”, navode  iz kabineta srpskog člana i Predsedavajućeg Predsedništva BiH.

Prethodno su neki bosanski mediji objavili vest da je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik uputio zvanični poziv Hašimu Tačiju da dođe na samit Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

Oni su takođe naveli i saznanja da će Tači u toku naredne nedelje doneti odluku da li će se odazvati pozivu, ali su i podsetili da je kosovski predsednik prošlog meseca odbio da dođe na godišnju konferenciju EBRD-a u Sarajevu zbog toga što BiH nije priznala Kosovo.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here