Kosovo online
Hašim Tači

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je večeras da izveštaj švajcarskog senatora Dika Martija predstavlja optužbu protiv OVK, Sjedinjenih Američkih Država i Albanije, prenosi Gazeta Ekspres.

Tači je podsetio da je u Specijalnom tužilaštvu u Hagu intervjuisan četiri dana.

– Pitali su me od trenutka kada sam se rodio, o osnovnoj školi, o srednjoj školi, o godinama kao studentu, o 81. godini. Četiri dana nisam imao pitanja o trgovini organima, jer toga nije bilo. Nije bilo pitanja o “žutoj kući”, jer ona nije postojala – naveo je Tači.

Prema njegovim rečima, albanska država trebalo bi da pita nekoga šta se dogodilo.

– Gde su ti kampovi, gde je trgovina organima, gde je “žuta kuća”. Ljudi koji su u to vreme bili zaduženi za institucije, treba otvoreno da govore, da li je bilo trgovine organima u Albaniji, da li je bilo “žute kuće”, da li je bilo kampova. OVK su više podržavale zemlje NATO-a, jer su imale kapacitet, ali uloga Albanije je nezamenljiva, u njoj je smešteno oko pola miliona građana – dodao je Tači.

Poručio je takođe da je izveštaj Dika Martija optužba protiv OVK, SAD i protiv Albanije.

– Albanska država treba da se obrati Savetu Evrope, da li je bilo trgovine organima, da ili ne, “žute kuće”, da ili ne. Kao jedan od osumnjičenih, mogu lako da pozovem za svedoka Fatosa Nanoa, Mejdanija, Majka, Berišu i gospodina Metu – istakao je Tači.

Tači: OVK se nije svetila srpskom stanovništvu

Tači je govorio večeras i o ratnim zločinima i optužbama protiv OVK i njenih članova.

Kosovski predsednik je istakao da garantuje da se “OVK nikada nije svetila srpskom stanovništvu ili određenim pojedincima, ali da su možda postojali izolovani slučajevi kada su određeni pojedinci zloupotrebljavali plemenitost rata iz lične koristi”.

Kako je naveo, u kosovsko-srpskom ratu do danas na optuženičkoj klupi više ima Albanaca nego Srba, iako je “Srbija počinila genocid”.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here