Tači: Srbija je praktično priznala Kosovo

0

Beta/AP
Priznanje će biti deo ulaska u EU, smatra Tači
 

– Kosovo je de fakto sada priznato od Srbije. To se de fakto događa na svim nivoima. Institucije Kosova kontrolišu celu državu i mi de jure nemamo prisustvo Srbije na Kosovu. Srbi sa severa su deo vlade i parlamenta. Pored toga, Kosovo je priznato od 108 država sveta, integrisano je u regionalne i međunarodne organizacije i svaki dan koji prolazi jača nezavisnost Kosova – rekao je Tači u intervjuu za list Presse.

On je istakao da je prilikom susreta sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Njujorku, bez međunarodnih posrednika, stekao utisak da kod njega postoji dobra volja za nastavak dijaloga.

– Briselski sporazum se ostvaruje, iako Srbija ima dilema. Međutim dan uzajamnog priznanja će uskoro doći. To će se dogoditi tokom procesa približavanja sa EU. Srpski lideri su svesni nezavisnosti Kosova – rekao je doskorašnji premijer Kosova, upitan za mogućnost da međusobno priznanje bude uslov ulaska u EU.

Tači je rekao da će njegova eventualna poseta Srbiji zavisiti od volje Vlade Srbije, kada ga ona bude pozvala da poseti Beograd.

– Ja sam pozvao premijera i ministra spoljnih poslova Srbije da posete Kosovo – kazao je on i dodao da postoji dobra volja da do posete dođe.

Odgovarajući na pitanje o stvaranju Specijalnog suda Tači je rekao da Kosovo nema šta da krije.

– Mi smo dali našu punu podršku tom procesu i ostvarićemo sve obaveze u vezi sa Specijalnim sudom. Mi se nadamo da će novi parlament to ostvariti početkom nove godine – rekao je Tači.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here