EPA/Jerry Lampen
Hašim Tači

Bivši predsednik Kosova Hašim Tači zatražio je da mu se tokom suđenja u Specijalnom sudu u Hagu, gde se tereti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u ratu na Kosovu, omogući kućni pritvora u Sloveniji, izveštava ljubljanski medij Necenzurirano u članku u kojem detaljno govori o procesu njegovog mogućeg izručenja Sloveniji.

“Ovu informaciju potvrdilo nam je nekoliko izvora iz Slovenije i inostranstva”, pišu Primož Cirman i Tomas Modič, dvojica novinara koji su članak objavili u istraživačkom mediju Necenzurirano.

Specijalno veće se još nije izjasnilo po ovom pitanju, ali dokumenti Suda koji su javni pokazuju da je Tači zatražio uslovni otpust u decembru prošle godine. Takođe se složio sa mogućnošću da bude tokom kućnog pritvora u zemlji “koja nije na granici s Kosovom”.

Slovenački mediji pišu da imaju informacije da je prvi izbor osnivača OVK Slovenija.

U članku se čak kaže da je Tači kontaktirao ljude u slovenačkoj vladi kako bi video mogućnost dolaska u Sloveniju i osigurao da slovenačka vlada postane garant pred sudom da “neće napustiti slovenačku teritoriju tokom suđenja”.

Sud takođe nije odgovorio na pitanje da li je slovenačka vlada već ponudila garanciju.

Javni sudski dokumenti pokazuju da je sud u Hagu odbio Tačijev zahtev. To se dogodilo u januaru ove godine, uz tvrdnju da bi Tači mogao iskoristiti ovo da pobegne i da bi mogao uticati na svedoke. Prema sudijama, Tači može izvršiti ovaj uticaj čak i ako je pritvoren u trećoj zemlji.

Međutim, sud može preispitati Tačijev zahtev, jer je jedan od sudija, Nemac Kai Ambos, u jednom od svojih mišljenja napisao da Tačijev zahtev treba “ozbiljno razmotriti” ako dobije ponudu iz bilo koje države kao garanta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here