Većina albanskih političara sa Kosova i dalje ima srpsko državljanstvo, pa tako naš pasoš imaju Hašim Tači, Aljbin Kurti, Kadri Veselji, Vjosa Osmani, piše Blic.

Kako navodi Blic, Vljora Čitaku nije jedina albanska političarka sa Kosova koja se nije odrekla srpskog pasoša, iako sebe ne smatra državljankom Srbije.

Otpust nisu tražili ni drugi zagovornici nezavisnog Kosova – glavni kandidati za premijera u budućoj kosovskoj vladi Vjosa Osmani i Aljbin Kurti, kao ni predsednik Hašim Tači, te predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji.

 

Blic nije uspeo da dođe do podataka vezanih za bivšeg premijera Ramuša Haradinaja i bivšeg ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija, ali se pretpostavlja da je situacija i s njima slična.

Koji je razlog što se albanski političari nisu objavili nije poznato, ali je simptomatično da ne priznaju neku državu, ali imaju njene papire, navodi list.

Izvor lista iz Ministarstva spoljnih poslova kaže da je situacija prilično konfuzna i da postoji razlog zašto se Albanci ne odriču državljanstva Srbije.

“Srbi na Kosovu vade pasoš u Koordinacionoj upravi na KiM i s tim pasošem bez viza ne mogu da putuju u zemlje EU. S druge strane, ako Albanac u našoj ambasadi u Sloveniji na primer, izvadi srpske papire, njemu vize za putovanje u EU nisu potrebne, navodi sagovornik Blica i dodaje da je to možda razlog zašto Albanci zadržavaju papire Srbije.

4 COMMENTS

  1. KADA CE I DA LI OVAJ KRIMINALC I ZLOCINAC BITI IZA RESETAKA GLAVNI INCIJATOR ZA PROTERIVANJE SRBA I ROMA SA KOSOVA

  2. Odma ukinuti drzavljanstvo i proglasiti nepozeljne i proterati! Stime se stavlja pravni akt da su ilegalno na Kosovo, Srpskoj zemlji!

  3. Sta da radimo mi imamo srpsko drzavljanstvo a imovinu na kosovo i ne mozemo da je koristimo a u Srbiji jedva precivljavamo na kofovo imamo 30.hektara zemlje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here