EPA/CYRIL ZINGARO
Hašim Tači

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je večeras da bi stvaranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu bila velika greška i pokretanje raspada države iznutra.

Međutim, rekao je da ne veruje da će neko od kosovskih poslanika glasati za ZSO u Skupštini Kosova.

– Zajednica znači Republiku Srpsku na Kosovu bez priznanja. Velika je greška ako se sada u Briselu raspravlja o Zajednici. Nije da zameram nekome. Zašto razgovarati sa Srbijom o našoj teritoriji unutar Kosova. To je rak za državu Kosovo. Niko na kosovskom tlu nema pravo da razgovara o Zajednici – rekao je Tači.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak naveo je danas da Zajednica srpskih opština neće biti na dnevnom redu sastanka u ponedeljak u Briselu jer jedna strana još nije spremna za raspravu.

– Ali to se mora rešiti kao deo sveobuhvatnog sporazuma kako je dogovoreno na sastancima lidera – poručio je Lajčak.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Beograd spreman za razgovor sa Prištinom u Briselu, a da je Zajednica srpskih opština nezaobilazna tema.

– Mi smo spremni za razgovor. Zajednica srpskih opština je nezaobilazna tema i na tome ćemo insistirati – rekao je Vučić novinarima.

Formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom predviđeno je prvim Briselskim sporazumom iz 2013. postignutom u dijalogu Kosova i Srbije. Konkretni detalji su dalje usaglašeni principima, odnopsno opštim elementima, sporazumom iz 2015. godine.

Međutim, Ustavni sud Kosova je decembra 2015. godine utvrdio da principi o ZSO nisu u potpunosti usaglašeni sa Ustavom Kosova, ali, kako su dodali, to bi se moglo uskladiti zakonskim aktom Vlade Kosova i Statutom o Zajednici.

Pitanje formiranja ove zajednice je izazvalo žestoke rasprave i masovne proteste na Kosovu 2016. godine.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime