Youtube/Dejan Dimitrijevic
Hašim Tači pred sudom u Hagu

Advokat Dejvid Huper, branilac Hašima Tačija u Hagu, nije još podneo zahtev sudu za ukidanje pritvora Tačiju i njegovo privremeno puštanje na slobodu, napominjući da mu je za to neophodno da zna sa kojim kontra argumentima raspolaže Tužilaštvo.

– Tužilaštvo treba da nam dostavi svoje kompletne argumente za pritvor, jer su oni u nalogu za hapšenje redigovani, pa odbrana ne može da se adekvatno izjasni, a sud je do sada saslušao samo argumente tužilaštva i odredio pritvor Tačiju – naveo je pored ostalog advokat Huper.

On je ukazao da je odbrana jasno naglasila da ne prihvata kriterijume na osnovu kojih je Tači i dalje u pritvoru.

– Mislimo da uputimo zahtev za njegovo puštanje. Od tužilaštva sam dobio redigovan nalog za hapšenje. Ne znam na osnovu čega je urađeno redigovanje. Razumemo da se ne spominju imena svedoka, i da je potrebno to da se briše. Ali bi od tužilaštva tražili verziju koja ima manje izbrisanih stvari kako bi mogli da vidimo šta se tačno nalazi u fusnotama, i voleli bi da taj materijal dobijemo u nekom kraćem roku, od tri dana – rekao je Huper.

Sudija za prethodni postupak Nikolas Giju je rekao Tačijevom braniocu da podnese zahtev za ukidanje pritvora, na koji će se tužilastvo izjasniti, a potom će on doneti svoju odluku o zahtevu odbrane.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here