Tačijevi Srbi postali Vučićevi

0

Momčilo Trajković – lider Srpskog pokreta otpora
 

Znači, nije bitno ko će biti premijer Kosova?
– Za Srbe to nije mnogo bitno, jer su im ciljevi isti. I jedan i drugi dolaze iz nomenklature onih koji su odgovorni za stradanje Srba. Mada kažu da je Haradinaj principijelniji u obećanjima koje bi dao Srbima, ali opet u okvirima stvaranja nezavisne države Kosovo.

Srbe očekuju mesta u kosovskoj vladi. Kojim resorima mogu da se nadaju?
– Stvara se "tradicija" da bi to moglo da bude ministarstvo za povratak i zajednice. Ali, razmišljajući o sastavu Srpske liste i kreatorima kadrovske politike, mislim da bi bilo bolje da ne uzmu nijedno ministarstvo. Iskreno, ne vidim tu snagu, ozbiljne ljude koji bi mogli da ponesu tu politiku. Srbima je u ponudi politički i intelektualni polusvet.

Razobličene politike

I dalje tvrdite da je vreme za novu politiku?
– Poslednji je momenat da se Srbi otrezne i prave svoju autentičnu, srpsku, kosovsku politiku. Albanska i politika međunarodne zajednice su razobličeni, ostalo je da se razobliči i politika Beograda. Pogledajte šta se dešava na severu KiM? Srbi će tamo uskoro morati da uzimaju državljanstvo.

Kritikovali ste i rezultat onih koji su bili u prethodnom sazivu kosovskog parlamenta?
– Ta kvazijedinstvena lista, Jedinstvena srpska lista je podzemno podržana iz Beograda, a bez strategije Srbije šta je i moglo da se očekuje od nje, osim da učestvuje u davanju legitimiteta nezavisnom Kosovu. To je njihov najveći rezultat. Da bi Srbija sada ponovo te ljude rehabilitovala, i oni su opet najbolji kadrovi koji treba da preduzmu buduće ministarske pozicije. Na izborima su za poslanička mesta najviše prošli kadrovi Samostalne liberalne stranke, koji su od Tačijevih Srba, postali Vučićevi Srbi. Pa sada očekujem dalju akciju albanske strane da sada, kada su ponovo dobili legitimitet, ponovo postanu Tačijevi.

Kako to mislite?
– Beograd to radi namerno, jer su u ovoj fazi potrebni kadrovi koji će biti najogoljeniji izvršitelji. Tu nema ništa samostalno, ništa od interesa Srba, već je reč o jednoj ogoljenoj politici koja je dogovorena na zapadu da se sprovede, a da kosovski Srbi budu ti koji će je sprovesti. I onda je bolje da to budu neki tuđi Srbi, a ne naši, jer onda idu komentari – eto, ponovo su nas izdali, Srbi su krivi, oni su takvi. Kosovski Srbi će na kraju biti i najodgovorniji, jer ih vlast, polako, ali sigurno, navlači na poziciju najodgovornijeg. Sećate se Aleksandra Vulina kako je govorio u vreme lokalnih kosovskih izbora, a šta uoči ovih poslednjih.

Povratak i bezbednost i dalje su ključni problemi srpske zajednice. Kako da se to reši?
– Srbi u kosovskoj vlasti ne mogu da utiču na te procese, jer oni nisu svoji. Najbolji odgovor na to pitanje je odnos prema imovini. Kakva takva bezebednost postoji, međutim reč je o imovini, odnosno nerešenim imovinskim pitanjima i privatizaciji na Kosovu koju Srbija kritikuje, ali ne može da zaustavi, a gde savetuje Srbima da budu van tih tokova u kojima na srpskim imanjima Albanci postaju gazde, a Srbi robovi na svojoj imovini. To je za mene ključno pitanje slobode. A to što se u Briselu razgovaralo prvo o manje važnim pitanjima, samo svedoči o nezreloj politici koja se vodi.

 

Polusvet na listama

Srbi su 1999. ostali bez svoje intelektualne, političke, kulturne i ekonomske elite. Vraćanjem Univerziteta u Mitrovici video sam šansu da se vrati ta glava naroda. Razumem da Univerzitet treba da bude nezavistan i van politike, ali ne može ta inteligencija u kriznim situacijama, u toku borbe za opstanak naroda, da ostane po strani. Ako pogledate bilborde, albanska inteligencija je uključena u politiku, a na srpskim listama je politički polusvet, smatra Trajković.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here